4 May 2015

Rintaliivikoulu osa 2: Rintaliivien ympärysmitta


Rintaliivien antamasta tuesta 80-90 % tulisi tulla ympärysmitasta ja loput eli vain pieni osa rintojen painosta tulisi jäädä olkaimien varaan. Liivien ympärysmitan tulee siis olla senkokoinen, että rintaliivit pysyvät päälläsi, vaikka olkaimet eivät olisikaan paikoillaan. Enkä tarkoita tällä, että kaikkia liivejä tulisi pystyä käyttään olkaimettomana vaan, että liivien tulee pysyä päällä valumatta myös ilman olkaimia.

Pikatesti: Kokeile omien liiviesi ympärysmittaa koukkaamalla käsi alakautta selän taakse, laita sormi tai pari hakasten kohdalle ja vedä irti selästä. Kuinka kauas liivit irtoavat iholta?

Oikeankokoisissa rintaliiveissä on mukava olla. Selkäosa pysyy paikoillaan eikä sitä tarvitse ojennella päivän mittaa. Liivit istuvat napakasti päällä painamatta tai hiertämättä.
Sopiva napakkuus on sellainen, kun vedät hakasten kohdalta liivejä irti iholta, väliin tulisi mahtua korkeintaan sormienleveyden verran, mielellään hieman alle, eli tuumasta kahteen. Eli siis pikkusormi selkää vasten ja etusormi hakasia vasten, ei niin, että kämmen on litteänä selkää vasten.

Liian suuri rintaliivien ympärysmitta nousee ylös selkää pitkin.
Jos saat vedettyä liivit kauemmas iholta kuin sormienleveyden verran, on mitta liian suuri. Varmaankin suurin virhe liiviostosilla on ostaa rintaliivit löysällä ympärysmitalla sillä ajatuksella, että tarpeeksi löysät eivät hankaisi ja hiertäisi. Silloin mennään pahasti metsään: Jos liivit eivät ole napakasti kehon ympärillä, ne pääsevät liikkumaan ja pyörimään, mikä nimenomaan aiheuttaa hankausta ja kipeitä nirhaumia. Tämä on myös ehdottomasti yleisin "liivimoka".

Liian suuri ympärysmitta tuo myös muita istuvuusongelmia: selkäosa pääsee kiipeämään ylöspäin ja liivejä joutuu nykimään alas lapaluilta, ja kun ympärysmitta ei ota rintojen painoa vastaan ja anna tukea, tulee rintojen paino olkaimille, ja sitä myöten hartioille, mistä taas seuraa olkaimien putoilua, hankausta, ja ne voivat painautua ihoon todella ikävästi ja vuosien myötä tehdä jopa pysyvät kuopat olkapäihin.

Painava olkain voi pahimmillaan myös estää verenkiertoa hartia-niskaseudulla, mistä puolestaan voi seurata päänsärkyä ja lihasjumeja. Kuten jo aiemmin totesin, suurin osa rintojen painosta tulisi jäädä liivien ympäryksen varaan. Näin isoillakaan rinnoilla olkapäälle tuleva paino ei ole mahdoton, ja painotaakkaa voi vielä helpottaa valitsemalla leveäolkaimiset tai pehmustetuilla olkaimilla olevat liivit, sekä vielä erikseen ostettavilla olkainpehmusteilla, joita löytyy ainakin silikonisina ja kankaisina.

Liian kireää ympärysmittaa voi jatkaa jatkohakasilla.
Ympärysmitta ei kuitenkaan saa olla niin tiukka, että liivien ympärysmitta soi ja kiristää eikä siinä ole yhtään liikkumisvaraa. Kuvan esimerkki ei edes ole pahimmasta päästä. Liian kireissä rintaliiveissä hengittäminen on tukalaa ja liivit pureutuvat ihoon ja ylettyvät juuri ja juuri kiinni äärimmilleen venytettynä. (Huom! Älä kuitenkaan erehdy luulemaan ihopoimujen väliin ankkuroituvia liivejä liian pieniksi - jo ihan koossani 70-75 voi pehmeää rasvakudosta olla sen verran, että liivit hakevat väkisinkin paikkansa "makkaroiden" välistä.) Liian pientä ympärysmittaa voi jatkaa jatkohakasilla, jos kuppikoko on muuten sopiva, joten tämä ongelma on huomattavasti helpommin ratkaistavissa kuin edellinen eli liian löysä ympärysmitta.

Miten sinun rintaliivisi istuvat? Onko niissä ympärysmitta tarpeeksi napakka, mutta kuitenkin mukava käyttää?

Seuraavassa liivikoulun osassa käyn läpi liian pienen kuppikoon tuntomerkkejä.

Kuvat: Panache Lingerie

No comments:

Post a Comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!