9 May 2018

Rintaliivikoulu, osa 6: Pitääkö kaaritukien olla kiinni rintakehässä myös edestä?

http://kupista-asiaa.blogspot.fi/search/label/Rintaliivikoulu


Lyhyt vastaus: Kyllä!

Pidempi vastaus: Kaaritukien tulee olla koko matkaltaan rintakehää vasten. Jos kaarituet eivät ole paikoillaan rinnan ympärillä, se on selkeä merkki liian pienestä kuppikoosta.

Onko sinulle käynyt niin, että sovittaessasi rintaliivejä, rinnat näyttävät surullisilta, rinnat ovat terävät tai kulmikkaat ja ehkä vähän roikkuvatkin alaspäin? Harmittavan usein tässä vaiheessa moni hylkää sovittamansa liivin epäsopivana mallina. Seuraavan kerran, kun sinulle käy näin, annathan kyseiselle liivimallille vielä mahdollisuuden, ja sovita isompaa kuppikokoa. Usein liian pienen kuppikoon parina on myös liian löysä ympärysmitta sekä liian löysälle jätetyt olkaimet, joten kokosi voi mennä myös ympärysmitan puolesta uusiksi, kun kuppikokoa aletaan korjaamaan.

Valitettavasti huonosti istuvia ja kuppikooltaan liian pieniä rintaliivejä näkee paljon myös mainoskuvissa. Ja olen kuullut myös ihan asiantuntijan suustakin, että ei se nyt ole niin tarkkaa, jos kaarituet eivät istu, jos liivi näyttää muuten hyvältä, ja että on seksikkäämpää, jos rinnat vähän pullistuvat kupeista. Tästä taas voidaan olla montaa mieltä, että näyttävätkö vääränkokoiset liivit koskaan hyvältä. Minun mielestäni ei.

Vielä surullisempi on eräältä asiakkaalta kuulemani tarina, miten hänelle oli liiviostoksilla sanottu, ettei hänen koollaan ole edes mahdollista saada rintaliivejä, joissa kaarituet istuisivat, ja hän oli  ostanut tarjotut liivit kuvitellen, ettei parempaakaan ole mahdollista saada. Kyseessä olivat imetysliivit, joista kertoja harmitteli, miten kaarituen päät tökkivät lasta imettäessä tai syliin ottaessa, ja olisi siksi halunnut ostaa kaarituettomat imetysliivit. Oikaisimme kyllä tämän harhaluulon välittömästi ja neuvoimme hänet sopivampaan kokoon.

Otetaan sitten pieni harjoitustehtävä: Miltä mielestäsi nämä rintaliivit näyttävät? Istuvatko ne hyvin vai huonosti?

Kuvat on valikoitu sattumanvaraisesti Googlen kuvahaun tuloksista.
1-kuvassa rinnat pusertuvat keskeltä yhteen. Kaarituet ovat keskeltä rintojen päällä ja kainalon puoleltakin hieman pursuaa.

Parin askeleen jälkeen näitä rintaliivejä saisi nykiä kupin reunasta ylöspäin, sillä rinnat olisivat varmasti pullahtaneet sen verran kupeista, että paidan läpi näkyisi pientä pullotusta. Ja rintavako hikeentyisi ja hiertyisi ikävästi. Nämä ovat niitä tilanteita, joista kuulee, että joutuu pitämään esimerkiksi paperia tai kangasta rintojen välissä, kun rintavako hikoaa ikävästi. Parempi koko olisi todennäköisesti kaksi kuppikokoa isompi.

2- kuvassa kaarituet eivät istu rintakehää vasten ja ne jäävät ilmaan melko pitkältä matkalta keskeltä. Todennäköisesti myös ympärysmitta on liian löysä ja siksi liivit pääsevät karkaamaan vartalon ympäriltä.

Näissä liiveissä rinnat takuulla hölskyvät ja kaarituet hiertävät rintojen alta niin, että kaaritukia pitää välillä vähän nostella irti iholta. Vaikka varsinaista rintojen pursuamista ei kuvassa näy, niin nämä tuskin olisivat mukavat enää parin tunnin jälkeen juuri kaaritukien hiertämisen vuoksi. Tukea näissä ei ole juuri nimeksikään, koska kaarituet eivät ole ankkuroituna kehoon, vaan liivit hyllyvät rintojen mukana vähän kuin hattuina siinä rinnan päällä. Sopivampi koko olisi todennäköisesti 1-2 kuppia isompi, mutta pienemmällä ympärysmitalla.

3-kuvassa kaarituet jäävät ilmaan rintojen välistä. Rinnat pusertuvat hieman kupin reunan yli.

Usein isorintaiselle suositellaan kokokuppista mallia, mutta ei mallikaan korjaa väärää kokoa. Kokokuppinen malli voi hieman estää rintoja pursuamasta kupista, mutta kaaritukien päät varmasti hankaavat rintoja. Kun koko on oikea, voi mallikin aivan hyvin olla avonaisempi. Tämän asiakkaan sovituttaisiin kuppikokoa isompiin liiveihin.

4-kuvassa kaarituet ovat kyllä rintakehää vasten, mutta kaarituet on aivan liian alhaalla, noin 2-3 senttiä rinnan juuren alapuolella.

Kun kuppi jää liian alas, rinnat eivät ole tuettuina, vaan hölskyvät kupin sisällä. Kuppi voi myös tuntua liian avonaiselta (ja tässä vaiheessa todennäköisesti mallia vaihdettaisiin kokokuppiseen, vaikka vika ei ole mallissa, vaan koossa). Sivusta ja keskeltä pursuaa helposti yli, kun liivi ei ole oikealla kohdallaan. Liian alhaalla olevat kaarituet myös hiertävät liikkuessä ja painavat erityisesti istuessa. Hyppyaskeleen jälkeen rinnat joutuu asettelemaan takaisin liivien sisäpuolelle. Kuppikoko saisi todennäköisesti olla 1-2 kokoa isompi ja liivit tulisi nostaa oikealle paikalleen niin, että kaarituet ovat välittömästi rinnan juuressa, ja olkaimet kaipaisivat kiristämistä.

Kuvaan on merkitty ongelmakohtia, joista tunnistaa liian pienen kuppikoon.
Jos tunnistat jonkin näistä merkeistä omista rintaliiveistäsi tai niiden istuvuudesta, on kuppikokosi liian pieni:
  • kaarituet eivät ole keskeltä rintojen välistä kiinni rintalastassa tai kaarituen päät töröttävät eteenpäin rintojenvälistä
  • kaarituki jää kainalon puolella rinnan päälle ja painaa rintaa
  • "kainaloläskit" pursuavat yli kupin sivulta (se ei ole läskiä vaan rintakudosta, joka pitäisi saada sinne kupin sisäpuolelle!)
  • rinnat pursuavat yli kupista = nelitissit
  • kuppi tuntuu liian avonaiselta tai rinnat valahtavat yli kupista esimerkiksi kumartaessa
  • kuppien päihin eli nännien kohdalle jää tyhjää
  • kaarituet jäävät "ilmaan" rintojen alta ja ovat rintakudoksen päällä eivätkä rintakehää vasten
  • kaarituet ovat liian alhaalla
  • rinnat puristuvat yhteen
Viimeisestä tunnistaa myös liian pienet kaarituettomat liivit. Monelle tulee yllätyksenä, että myös kaarituettomissa liiveissä rintojen tulee olla omissa kupeissaan. Rinnat eivät saa pusertua keskelle yhteen. Kaarituettomissa liivin keskiosa ei välttämättä ole aivan kaarituettujen liivien tapaan täysin kiinni rintalastassa, mutta kuten jo totesin, niin rintojen tulee kuitenkin molempien mahtua omiin kuppeihinsa.

Muistuttaisin samalla myös, että sillä ei ole mitään väliä, mitä liivien kokolapussa lukee. Ei siis kannata turhaan jumiutua tiettyyn kuppikokoon ajatellen, että "ei kuppikokoni voi olla isompi" tai "olen aina ollut tämänkokoinen". Jos liivit tuntuvat huonoilta tai tunnistat esimerkiksi edellä mainittuja väärän koon tunnusmerkkejä, sovita reippaasti toista kokoa. Rintaliivien ostamisessa tärkeintä on, että kuppikoko on oikea! Silloin rintaliivit oikeasti ovat mukavat käyttää, huomaamattomat päällä ja ne tukevat rintoja oikealla tavalla. Ethän siis osta liian pieniä rintaliivejä!

17 comments:

  1. Hei. Entäpä jos kaarituet napsuu poikki? Itselläni on vuosia ollut ongelmana se, että oikean puoleinen kaarituki napsahtaa poikki aina muutaman viikon käytön jälkeen. Tähän en ole löytönyt mistään vastausta. Kun tuki on napsahtanut poikki, en ole tehnyt mitään kummallisempaa kuin istunut tai kumartunut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ethän pue liivejä päälle pyöräyttämällä niitä ympäri? Etkä pese rintaliivejä täydessä koneessa muun pyykin seassa?

      Metalliset kaarituet kun eivät ihan hevillä mene poikki. Olen kerrankin käsin väännellyt pitkän tovin metallisia kaaritukia sillä ajatuksella, että saisin ne väsyttämällä rikki, mutta en ole siinä onnistunut, joten metallin rikkoontuminen tarvitsee toistuvia ja erittäin isoja voimia, jotta kaarituet katkeavat. Ja yleensä, kun aletaan selvittämään katkenneiden kaaritukien mysteeriä, selviää, että liivit on nimenomaan aina puettu pyöräyttämällä, ja yleensä vielä pesty koneessa.

      Kokeilepa jatkossa pukea rintaliivit näin: pujota kädet olkaimista, sitten kumarru hieman ja aseta kaaret heti rintojen alle ja anna rintojen valua kuppeihin, sulje sitten hakaset selän takana ja nouse ylös. Täältä voi lukea lisää: https://kupista-asiaa.blogspot.fi/2012/12/nain-puet-ja-sovitat-rintaliivit-oikein.html

      Pesussakin kannattaa siirtyä käsinpesuun. Käsinpesu on todella nopeaa ja helppoa Soak-pesuaineiden avulla (niitä löytyy mm. meidän verkkokaupasta). Jos taas haluat jatkaa konepesua, niin siihenkin olen kirjoitellut ohjeita tänne blogiin (https://kupista-asiaa.blogspot.fi/2012/08/miten-rintaliivit-tulisi-pesta.html). Eli vain vajaita koneellisia, nestemäinen pesuaine (Soak käy siihenkin) ja vain muuta kevyttä pikkupyykkiä samaan koneeseen.

      Delete
    2. Mullakin on ollut vuosia tämä napsuvan kaarituen ongelma. Viimeisin kaarituellinen napsahtaja maksoi pitkälle toista sataa euroa ja pesen kaarituelliset liivit käsin ja en pue pyöräyttämällä. Ja tätä surullista liiviä en ehtinyt edes käyttää kuin pari viikkoa.

      Delete
    3. Mulla katkeaa myös aina viimeistään 2-3 kk näytön jälkeen. Pesen 9/10 kerrasta käsin ja koneessakin vain rintsikoille tehdyssä pesupussissa ja puen liivit oikein päälle. Samaa ongelmaa ollut aina, kaikenkokoisena...

      Delete
    4. Moi,
      olen itse kuullut kaarituen katkeamisista sellaisilta naisilta, joilla on vähän isommat ja raskaammat rinnat ja lopulta on selvinnyt, että liivit ovat olleet väärän malliset tai väärän kokoiset. Kun rinnat painavat paljon, koko liivit joutuvat suuremman paineen alle ja jos malli + koko ei ole juuri oikea, kaarituet voivat mennä poikki silkasta rasituksesta. Voisiko olla tästä kyse?

      Delete
  2. Kiitos. Tuli todella tärkeää ja ennenkaikkea uutta tietoa. Ensi kerralla liiviostoksilla tiedän mitä hakea. ��
    Olisi ollut kiva, jos olisit vertailun vuoksi laittanu kuvia istuvista liiveistä. Olisi ehkä huomannut sen eron paremmin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä huomio!

      Kuvia istuvista liiveistä toki löytyy esimerkiksi omista liiviesittelyistäni. :)

      Delete
  3. No, jos ostaa hyvän liiviliikkeen myyjän suositteleman kuppikoon mukaiset kaarituelliset, niin liivit ovat seisoessa ihan hyvät, mutta kun istuu alas tai on vähänkään rennommin, alkavat kaarituet painamaan todella pahasti kainaloita. Eli mieluummin painin noiden yllä olevien "liian pieni kuppikoko"-ongelmien kanssa, kun sen, että liivit ovat käyttökelpoiset vain tuollaisen sotilaallisen ryhdin kanssa seisoessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Auts, kuulostaa siltä, että sinulle suositeltu kokokaan ei ole ollut ihan oikea.

      Liivejäkin on erityyppisillä kaarituilla, joten voi olla, että paremman koon lisäksi kaipaisit kainalon puolelta matalampaa mallia. :)

      Delete
    2. Minulla myös kaarituet aina, kaikissa malleissa, painaa kainaloista. Olen siis käyttänyt sekä teidän että muiden Suomessa myytävien laaturintsikkamyymälöiden tuotteita. Tuntuu, että suuret rinnat + pieni ympärys tarkoittaa, että kupit on aina rakennettu laajenemaan sivusuunnassa, ja menevät suuretessaan väistämättä kainaloon, vai olenko väärässä? Itsellä rintakudosta ei riitä koko kuppiin, vaan viimeinen 5cm kupista ennen kyljen kaaritukea on suoraan kylkeä vasten, mutta pienemmällä kupilla rinnat pursuaa sitten edestä.

      Delete
    3. Rintaliivejä on erilaisilla kaarituilla. Olet ehkä kokeillut liian leveitä kaaritukia. Esimerkiksi Nessa-merkin rintaliivit ovat kaarituiltaan kapeita, ehkä seuraavaksi kannattaa kokeilla niitä.

      Delete
  4. Ekaa kertaa päätin näin reiluna kolmekymppisenä mennä myymälään hakemaan jeesiä rintsikoihin. Kuppikoko ja ympärys muuttu kertaheitolla. Myyjä onnistu myymään kolmet liivit. Parin viikon käytön jälkeen totesin kuppien olevan kuitenkin ihan liian pienet, laitoin palautetta ja saan mennä vaihtamaan. Huono vaan, että liivit oli jo heidän valikoimansa isoimmat.. No, sen näkee sitten, mitä he keksivät, kun menen liikkeeseen. Jatkossa ainakin tiedän, mitä kokoa lähden metsästämään :) (aiemmin käytin D/E-kuppia, sporttiliiveinä kun kaarituet ahisti, mikä sinällään ei ihme kun oli ni pieni näin jälkikätee, nyt oli i/j, sais olla vielä isompi.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meiltä Lumingerista löytyy O-kuppiin asti, eli tervetuloa meille ostoksille, eikä tarvitse tehdä kompromisseja. ;)

      Delete
  5. Mulla ongelma taas on se että olen todella kapea, mutta pyöreä ja isorintainen. Käytännössä tarkoittaa sitä, että kun ympärys ja kuppi on oikea kaarituki alkaa jo kainalon alta ja mitkään kaarituet ei myöskään mahdu tissien väliin. Kompromissiliivit siis ovat lähes aina :(

    ReplyDelete
  6. Hei kysynpä minäkin!
    Kuvittelisin olevani aika hyvin kartalla istuvien, sopivien liivien suhteen, mutta mullakin ongelmana, että kaarituen päät painaa kainalon puolelta. Omaan kuitenkin pehmeät, semi-isot tissit, jotka vaatii edestä laajan, usein full cup -malliset liivit, jottei rinta rupea liikkuessa valumaan kupista ulos tai muuten huonoon asentoon. Onko olemassa liivejä, joissa kaarituki olisi kainalosta matala, mutta kuppi olisi kuitenkin korkea?

    ReplyDelete
  7. N. 2 vuotta sitten panostin rintaliiveihin oikein kunnolla; kävin liikkeessä asiantuntijan kanssa sovittelemassa ja lähdin kolmet uudet liivit kassissa kotiin. Yksien liivien kanssa kainaloihin jäi ihan kauheat makkarat, jotka näyttivät todella rumilta paidan alla. Myyjän mukaan näin kuuluikin olla. Liivit tuntuivat liikkeessä päällä ihan hyviltä, mutta heti kun paidan laittoi kotona, kaamea totuus paljastui. Toiset liivit olivat ympärysmitaltaan liian suuret, eivätkä pysyneet kunnolla päällä. Tätäkään en huomannut liikkeessä. Kaikenkaikkiaan jäi niin huono maku, etten enää edes tiedä, mistä saisin istuvat liivit - olo on hyvä vain urheiluliiveissä.

    ReplyDelete
  8. Minäkin tein sen virheen että menin nyt reilu 30 vuotiaana ensimäistä kertaa rintaliivikauppaan ostamaan ne oikeanlaiset rintaliivit. Olen lihava ja on paljon ns. löysää läskiä kropassa. Annoin myyjän puhua mut ympäri ja ostin kahdet liivit, ympärys todellaki pieneni ja kuppikoko isoni, mutta liivit on aivan sietämättömän tuntuiset ja näköiset kun selästä ja kyljistä liivit porautuu rankaan kiinni ja läskit tursuaa yltä ja alta. Myyjäneiti oli kokoa 65DD. En kehdannut mennä palauttamaan ja valittamaan asiasta. Olen sittemmin jatkanut omaa tapaani tilata tai käydä kaupoissa sovittamassa joissa ei ole pelkoa että henkilökunta änkeää koppiin sisälle.

    ReplyDelete

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!