28 Dec 2012

Näin puet ja sovitat rintaliivit oikein

Aika "raflaava" otsikko, sillä ei rintaliivien pukemiseen tai sovittamiseen mitään ainoaa oikeaa tapaa ole, mutta on kyllä monia vääriä ja huonoja tapoja.

Huono tapa 1: Pue rintaliivit vyötärölle kupit selän taakse, sulje hakaset etupuolella, pyöräytä liivit oikeinpäin ja kisko ylös.
Miksi ei? Jotta voisit pyöräyttää liivit ympäri vyötärölläsi, on liivien oltava melko löysät, joten kokosi ei todennäköisesti ole liiveissä tarpeeksi napakka. Lisäksi repiminen ja kiskominen eivät tee hyvää materiaaleille ja saattavat jopa rikkoa rintaliivisi.

Huono tapa 2: Pue rintaliivit seisaaltaan pujottamalla ensin kädet olkaimien alle ja sitten hakaset kiinni selän takana.
Miksi ei? Todennäköisesti ympärysmitta jää näinkin liian löysäksi eli liivit eivät ole ympärysmitaltaan tarpeeksi napakat.

Liian suurella ympärysmitalla rintaliivit nousevat
ylös selkää pitkin eivätkä anna kunnon tukea.
Lisäksi ongelmana molemmilla em. tavoilla on, että rinnat eivät useinkaan asetu oikein kuppeihin (tapa 2 huonompi näistä kahdesta), jolloin sovittaessa tulee usein valinneeksi liian suuren ympärysmitan ja liian pienen kupin. Ja vääränkokoiset liivithän eivät tuo parasta mahdollista tukea, eli seurauksena on vähintäänkin epämiellyttäviä tilanteita, kun liivit hiertävät ja rinnat eivät pysy kupeissa, tai pahimillaan selkä-, hartia- ja niska-alueen kipuja, päänsärkyä jne.

Kun ympärysmitta on liian suuri ja kuppikoko liian pieni,
rintaliivit eivät pysy paikoillaan. Vääränkokoiset rintaliivit
hiertävät ja tekevät olon tukalaksi.
Parempi tapa: Kumarru reippaasti eteenpäin niin, että rinnat roikkuvat vapaasti alaspäin. Erityisesti isoilla, raskailla ja roikkuvilla rinnoilla tämä tapa on erittäin hyödyllinen. Nyt voi joko pujottaa kädet jo olkaimista tai laittaa olkaimet myöhemmin. Aseta kaarituet kunnolla heti rinnan alle ja rinnat kuppeihin. Kaarituki ei  saa jäädä rintakudoksen päälle tai "ilmaan" (kuten yllä) vaan kaaritukien tulee istua heti rinnan alla ja sivuilla painamatta ja puristamatta (kuten alla).

Oikeankokoisissa rintaliiveissä kupit ja kaarituet istuvat
mukavasti vartaloa vasten puristamatta ja painamatta.
Vedä sitten "siivekkeet" eli liivin takaosan molemmat puolet selän taakse ja kiinnitä hakaset siihen ensimmäiseen eli löysimpään asentoon. Jos hakaset menevät viimeiseen eli kireimpään asentoon, on pienempi ympärysmitta tarpeen! Nouse takaisin pystyasentoon, ja jos et vielä ole pujottanut käsiä olkaimien alle, tee se nyt. Kahmaise vielä vastakkaisella kädellä rintakudos kunnolla molempiin kuppeihin ihan sieltä kainalosta asti.

Oikeankokoiset rintaliivit eivät kiipeä ylös selästä, vaan
istuvat napakasti oikealla paikallaan selvästi lapaluiden alla.
Tällä "kumarru ja kahmaise"-tekniikalla yleensä kaikki rintakudos "valuu" hyvin kuppiin, jolloin ei tule valinneeksi liian pientä kuppikokoa sovittaessa kuten em. huonoilla tavoilla usein käy. Jos tässä vaiheessa rinta yhtään pursuilee kupista, se on liian pieni eli valitse suurempi kuppikoko. Älä yritä ravistella tai painella rintaa mahtumaan kuppiin, sillä liikkuessasi rinta kyllä purkii taas ulos kupista ja saat taas pian asetella rintoja kuppeihin.

Lue lisää:
Rintaliivien sovitusopas (Lumingerie)
Putting your bra on properly (Bras and body image)
Bra Fitting Guide (Panache)

Kuvien Copyright Panache Lingerie ltd

9 comments:

 1. Nuorena mulle usein liivikaupassa tuotiin vain liivit isommalla ympärysmitalla, kun ei pienemmät mahtuneet. En ihmettele, että niin moni nainen kulkee hakaset niskassa, kun sellaisia "asiantuntijoita" on liivikaupoissa. Nykyään lähimmän liivikaupan myyjä sanoi "ei semmoisia kokoja olekaan" kun kävin kysymässä 75G-kokoa. En viitsinyt esitellä, kun mulla oli päällä sen kokoiset...

  Mutta mistä johtuu, että kaarituet taipuu edestä eteenpäin sellaiseksi "nuolenkärjeksi", joka piipottaa paidan läpi kohoumana?
  (http://kuunauta.vuodatus.net/blog/3424585/jokohan-kohta-paasis-rinnanpienennysleikkaukseen-/)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuppi on silloin liian pieni, jos kaarituet eivät istu rintakehää vasten. Todennäköisesti ympärysmittakin on liian suuri, kompensoimassa liian pientä kuppikokoa. Eli jos noissa kuvissa sinulla on ollut liivit kokoa 75G, sovituttaisin sinua todennäköisesti kokoon 70 ja pari-kolme kuppia suurempiin liiveihin. ;)

   Delete
  2. Tuo nuolenkärki on tosiaan merkki aivan liian pienestä kupista. Komppaan bloggaajaa, ainakin kokoon 70 (ellei pienempäänkin). Kolme kuppia isompi ei välttämättä edes riitä, kun kaarituet ovat niin pahasti irti rintakehästä. Mutta kokeilemalla selviää, ja sitten varmasti on vähemmän tuskaisaa isojen rintojen kanssa.

   Moni on luopunut rintojenpienennysleikkauksesta löydettyään sopivat rintaliivit. Ei sillä että leikkaus olisi huono juttu, mutta ei sinne huonojen rintaliivien takia kannata mennä. Älä kuuntele rintaliivimyyjiä, kyllä niitä kokoja on ihan vähintään K-kuppiin saakka! :-)

   Delete
  3. Totta, pelkkien liivien (tai liivien löytämisen hankaluuden) vuoksi ei kannata leikkaukseen mennä. Leikkauksessa on aina riskinsä. Mutta jos hyvistäkin liiveistä huolimatta ongelmia on, on pienennys vaihtoehto. Tiedän minua pienempirintaisia, jotka ovat käyneet leikkauksessa ja kokevat saaneensa avun. Ikävä kyllä tiedän myös tapauksia, joissa leikkaus ei ole mennyt ihan toivotusti. Henkilökohtaisesti en osaisi kuvitellakaan meneväni leikkaukseen. En yksinkertaisesti uskaltaisi ottaa sitä riskiä, että jos jotain meneekin pieleen. Hyvällä selkä- ja hartiajumpallakin saa jo paljon ongelmia poistettua - tosin eihän nyt jumppa rintojen kokoa pienennä, mutta poistaa isoista rinnoista aiheutuvia selkäsärkyjä.

   Delete
  4. Kommentoin kommentteja nyt vähän myöhässä, mutta tuosta Geestä on kuppi kasvanut ja kuvassakin oli isoimmat tuon mallin liivit, mitkä Lumingerieltä löytyy mun kokoa. Kuten lähes kaikki mun liivit. Tavan kaupoista ei enää vuosikausiin ole löytynyt - yhteen kauppaan sentään tarjoutuivat tilaamaan, ja hinta olikin sitten aika suolainen...
   Tuskin minäkään olisin alkanut tuota pienennysleikkausta miettiä, jos ei olis tullu selkävaivoja.

   Delete
 2. Hyvä postaus! Valitettavasti monikaan nainen ei pysty syystä tai toisesta pukemaan rintaliivejä neuvomallasi tavalla päälleen.

  Mikäli keskikeholla on reilusti rasvaa, onnistuu rintaliivien pyöräyttäminen vaivatta, vaikka koko olisikin tarpeeksi tiukka. Silloinkin täytyy muistaa asetella rinnat kunnolla kuppeihin, joka monelta unohtuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta taas tuntuu, että vain hyvin laihat, joilla vyötäröllä on vähemmän ympärysmittaa kuin rinnan alla, pystyvät pyöräyttämään oikeankokoiset liivit ympäri. Jos vyötäröllä on vähänkään makkaroita, on oikeankokoisten liivien ympäripyöräyttäminen aika tuskaista. Varsinkin kaarituellisten. Jokatapauksessa, sama se oikeastaan, millä menetelmällä ne liivit saa päällensä, koska tärkeää olisi saada se rinta sinne kupin sisäpuolelle ja kaarituet oikealle paikalleen, jotta liivit kannattelisivat rintoja, eikä toisinpäin. :)

   Delete
  2. Voi muuten pitää paikkaansa tuo huomiosi pyöräytyksestä laihalla kropalla! Itse olen vain ajatellut, että pyöräytys onnistuu, kun läski menee kasaan... Mutta onhan se vähän hankalaa kiskomista, jossa liivit kärsivät.

   Joka tapauksessa loppujen lopuksi suurin merkitys on tosiaan sillä, että ne rinnat saadaan kunnolla kuppien sisäpuolelle. :-)

   Delete
 3. Minäpä kommentoisin semmoista, että sisäänpainuneen rintalastan vuoksi tuskin tulen ikinä löytämään liivejä, jotka keskiosaltaan painuisivat rintalastaa/ihoa vasten - ainakaan niin, että tuntuisivat mukavilta ja pystyisin semmoisia käyttämään!

  ReplyDelete

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!