10 Nov 2011

Rintaliivien rinnakkaiskoot - näin valitset oikein

"Kokeile rinnakkaiskokoa" on melko yleinen neuvo liivikokojen kanssa tuskailevalle. Myös netin keskustelupalstoilla on usein kysymyksiä, mikä on "sen ja sen" rintaliivikoon rinnakkaiskoko, tai mistä löydän rinnakkaiskokotaulukon.

Rinnakkaiskokoja käytetään silloin, kun kuppikoko on sopiva, mutta ympärysmitta on joko liian suuri tai liian pieni. Rinnakkaiskokoja tulisi soveltaa mielellään aina alaspäin eli pienempään ympärysmittaan, sillä hyvin monella meistä naisista rintaliivit ovat ympärysmitaltaan liian suuret. Ylöspäin eli suurempaan ympärysmittaan sovellettaessa menetetään rintaliiveissä tärkein tuki, eli se, joka tulee napakasta ympärysmitasta. Liivit eivät saa olla päällä pelkästään olkaimien varassa.

Suuremman ympärysmitan rinnakkaiskokoa kannattaa hakea vain silloin, kun nykyinen koko on kupistaan sopiva ja ympärysmitta liian pieni. Älä edes hätätapauksessa osta rintaliivejä liian suurella ympärysmitalla, sillä vääränkokoisissa liiveissä usein kaarituet alkavat painaa kainaloihin, olkaimet putoilevat tai valuvat, ja kaarituet hankaavat rintojen alle ikävät kipeät jäljet! Ja vääränkokoiset rintaliivit näkyvät päällepäin, sillä rinnat eivät ole ryhdikkäästi paikoillaan, ja todennäköisesti myös olosi on tukala, kun asettelet liivejä paikoilleen ja rintoja takaisin kuppeihin pitkin päivää. Kuulostaako tutulta?

Rinnakkaiskoot ovat rintaliivikokoja, joissa kuppien tilavuus on sama, mutta ympärysmitta muuttuu. Kuppikokohan on suhteessa ympärysmittaan, eli D-kuppi ei ole aina samankokoinen vaan pienemmällä ympärysmitalla sen tilavuus on pienempi kuin isommalla ympärysmitalla.

Kokotaulukon avulla on helppo tarkistaa rinnakkaiskoko.
Yleisin neuvo rinnakkaiskokojen kanssa on, että "valitse pienempi ympärysmitta ja seuraava kuppikoko", mikä ei ihan aina pidä paikkaansa, ja tätä ohjetta noudattamalla kuppikoko todellisuudessa jää usein liian pieneksi. Niinpä oikeammin rinnakkaiskoko-ohjeistuksen tulisi olla "valitse pienempi ympärysmitta ja kaksi kokoa suurempi kuppi". Tässä yksinkertainen esimerkki, joka on havainnollistettu ylläolevassa kokotaulukossa:

Mitta rinnan alta on 80 cm ja rinnanympärys 106 cm. Yleensä kokotaulukot ja -laskurit suosittelevat näillä mitoilla 80H/FF-kokoa (EU/UK). Liivikoko 80 on kuitenkin liian suuri ympärysmitaltaan, eivätkä liivit anna tarpeeksi tukea suurille ja raskaille rinnoille ja nousevat ylös selästä. Oletetaan tässä esimerkissä, että kupit ovat kuitenkin oikeankokoiset tilavuudeltaan eli mistään ei pursua yli tai kupit eivät jää vajaaksi, kun kaarituet ovat koko matkaltaan rintakehää vasten.
 • Yleinen ohje neuvoisi ottamaan pienemmän ympärysmitan ja seuraavan kupin eli koon 75I (EU) / 75G (UK). Kokotaulukosta kuitenkin voidaan nähdä, että koossa 75I/G rinnanympärys on vain 103-105 cm, eli liivit jäävät kupistaan nyt pieneksi, koska rinnanympärysmitta oli 106 cm. Eli pieleen meni!
 • Oikea rinnakkaiskoko löytyy etsimällä kokotaulukosta 75-ympärysmitalla sen koon, jossa rinnanympärysmitta on sama kuin aiemmin käytetyssä koossa 80. Eli tässätapauksessa koon 80H/FF rinnanympärysmitta on 106-108 cm. Koossa 75 oikea koko olisi siis 75J (EU) eli 75GG (UK). Nyt myös kupissa on tarpeeksi tilavuutta ja ympärysmitta on yhden koon pienempi.


Tässä hyvä video ja esimerkki, miten rinnakkaiskoot vaikuttavat liivikoon valinnassa. Videon alussa naisella on päällään rintaliivit kokoa 75C, eli koko, joka on yksi eniten myytyjä kokoja myös meillä Suomessa, ja useimmille kuitenkin aivan väärä. Ensikatsomalta rintaliivit näyttäisivat istuvan ihan hyvin, vai mitä? Tältähän ne liivit näyttävät useimmiten myös katalogeissa ja mainoksissa.

Mutta kun tarkemmin aletaan tarkastella istuvuutta, liivien ympärysmitta on aivan liian löysä, mistä johtuen selkäosa pyrkii nousemaan ylöspäin; naisen nostaessa kädet ylös, kaarituet nousevat irti iholta eivätkä rinnat pysy kupeissa. Sovittamalla erikokoisia liivejä löytyy koko 65H/FF (EU/UK), joka istuu hyvin ja näyttää hyvältä vaatteiden alla tuoden kurvit esille oikealla tavalla. Myös kokotaulukosta katsomalla nämä kaksi kokoa eli 75C ja 65H ovat rinnakkaiskokoja eli niissä rinnanympärysmitat ovat samat. Melkoinen ero näillä näennäisesti sopivilla ja oikeasti istuvilla, oikeankokoisilla rintaliiveillä!

Onko sinulla oma tarinasi kerrottavaksi? Kuinka sinä löysit oikean rintaliivikokosi? Vai onko kokosi yhä hakusessa?

  6 comments:

  1. Entäs siinä tapauksessa kun ympärysmitta on sopiva, mutta kuppikoko on liian suuri. Tai muuten hyvä ostamissani Lumingerien liivissä, mutta liiveissä oleva pitsiosa joka tulee rinnan päälle on sellainen löysä.

   ReplyDelete
   Replies
   1. Silloin tietenkin valitaan pienempi kuppikoko, hyvin yksinkertaista. :) Silloin ei tarvitse miettiä rinnakkaiskokoja, kun ympärysmitta kerran on jo sopiva.

    Delete
  2. Minulla taas tuntuu, että ympärysmitta on liian iso koossa 75B. Testasin varsin yhdeltä sivustolta kokoani laittamalla mitat ja laskuri laski, että toinen koko olisi 70D. Mitä luulet, pitäisikö minun kokeilla sitäkin? :)

   ReplyDelete
   Replies
   1. Kyllä, kannattaa kokeilla liivejä pienemmällä ympäryksellä, jos 75 tuntuu liian isolta. Ja jotta kuppi pysyy vähintään samankokoisena, pitää kirjainta kasvattaa, eli kannattaa sovittaa 70C-D-kokoja.

    Delete
  3. Hei, halusin vastata emailiin, mutta se palautuu minulle takaisin. Halusin hyödyntää tervetuliaisalennuksen, koska joudun etsimään oikeaa kokoa. Olen menossa rintojen pienennysleikkaukseen koska en ole koskaan löytänyt sopivia liivejä. Kuppikoot ja ympärysmitta on aina väärä. Ei löydy mistään mallista oikeaa kuppia. Luin liivikoulusi ja vastaan kaikkiin kohtiin kyllä. Ympärys liian suuri kuppi liian pieni. Nyt 70 J, ympärys veltto, hartioihin kipeät painaumat kainaloihin verestävät hiertymät, olkaimet putoavat päältä, kaari tuki n. 5cm pois kehostani, rinnat kupissa laskoksilla oikea rinta huomattavasti vasempaa suurempi, jopa lääkäri huomioinut, luut kammottavia, putoavat aina pallean päälle, mallista riippumatta. 70 koko aina viimeiset hakaset ja silti iso... En ole pieni, joten 60 olisi nyt jos olisin laihempi, nyt 65 olisi oletus ja kuppi L, jos ymmärsin ohjeesi oikein. Miten toimin, en saa teihin sähköpostitse yhteyttä???

   ReplyDelete
   Replies
   1. Laita sähköpostia meidän asiakaspalveluun, niin vastaamme sinulle seuraavana arkipäivänä. Sähköpostimme toimii kyllä ihan normaalisti, joten tarkista, että olet kirjoittanut osoitteen oikein. :)

    Delete

  Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

  I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!