3 Aug 2012

Miten rintaliivit tulisi pestä?

Rintaliivit olisi suositeltavaa pestä joka päivä käytön jälkeen, varsinkin jos olet hikoillut, sillä muutoin lika ja hiki pääsevät pinttymään kankaaseen. Urheiluliivit olisi hyvä pestä jokaisen käytön jälkeen, näin ne pysyvät käyttökelpoisena pidempään. Lähes kaikissa pesuohjeissa neuvotaan, että rintaliivit tulisi pestä käsin. Tämä on vallan hyvä yleispätevä neuvo, sillä monissa liiveissä on herkkiä pitsejä tai kankaita, joten käsinpesu on turvallinen vaihtoehto, erityisesti kaarituetuille liiveille. Käsinpesu suojaa rintaliivejä kulumiselta, repeämiltä sekä liivien kaaritukia taipumiselta.

Käytä pesussa nestemäistä, hyvin veteen liukenevaa pesuainetta. Pesuaine voi olla esimerkiksi urheiluvaatteille tarkoitettua pesuainetta, joka on tehty liukenemaan matalissakin lämpötiloissa, tai hienopyykille tarkoitettua pesuainetta (eli villa-, silkki- yms. materiaalit) tai ihan tavallista kirjopesuainetta. Käsinpesuun sopii erinomaisesti myös marseille-saippua. Älä kuitenkaan käytä valkaisevaa tai valkopesuainetta, sillä värillisistä alusvaatteista saattavat värit haalistua ja valkoiset muuttuvat vain harmaiksi. Alusvaatteet eivät tarvitse huuhteluainetta, sillä se saattaa haurastuttaa elastaaneja, jolloin materiaali menettää kimmoisuutensa. Huuhteluun riittää siis puhdas vesi.

Käsinpesu: Huuhtele rintaliivit ensin viileällä vedellä juoksevan veden alla, jotta irtolika huuhtoutuu pois. Tämä toimii esipesuna liiveille. Laske sitten kädenlämpöistä tai aavistuksen lämpöisempää vettä altaaseen tai pesuvatiin ja annostele pieni määrä nestemäistä pesuainetta. Anna pyykin liota hetki lämpimässä pesuainevedessä. Puristele ja painele kevyesti pyykkiä ja huuhtele hyvin. Puristele lopuksi vielä vesi pois hellävaraisesti. Pikkupyykkiä voi myös painella kuivaksi pyyhkeiden välissä, jolloin pyyhe imaisee vedet. Lopuksi asettele kuivumaan ilmavaan paikkaan, mutta ei auringon paisteeseen.

Konepesu: Nykyisin on kuitenkin pyykinpesukoneissa niin hellävaraisia ohjelmia tarjolla, että rintaliivit voi pestä myös koneessa. Käytä konepesussa tiheäsilmästä pesupussia, josta kaarituki ei pääse karkaamaan. Sulje rintaliivien hakaset ennen pesupussiin laittoa ja laita mieluiten jokaiset liivit omaan pesupussiinsa, jotta hakasten auettua ne eivät vahingoittaisi kaikkia pyykissä olevia liivejä ja housuja. Pesupussi myös suojaa liivien kankaita pesukoneen rummun aiheuttamalta hankaukselta. Käytä konepesussa nestemäistä pesuainetta ja valitse esim. käsinpesu- tai villapesuohjelma, lämpötilaksi 40 astetta. Jos koneessasi on säädettävä linkousnopeus, aseta kierrokset mahdollisimman pienelle, tai jos linkousnopeutta ei voi säätää, ota linkous kokonaan pois tai valitse ohjelma, jossa ei ole loppulinkousta.

Älä tunge konetta täyteen, vaan pese pelkkää pikkupyykkiä esim. rintaliivejä, alushousuja, sukkia jne. ja täytä kone maksimissaan puolilleen. Rintaliivejä ei kannata pestä kaiken muun pyykin joukossa täydessä koneessa, koska märkä pyykkimassa painaa todella paljon ja tämä paino yhdessä linkouksen kanssa aiheuttaa turhaa jännitystä kaaritukiin, jotka saattavat pullahtaa ulos uristaan tai jopa katketa pyykissä. Myös muiden pyykissä olevien vaatteiden vetoketjut, hakaset yms. voivat rikkoa herkkiä materiaaleja.

---
Miten sinä peset alusvaatteet?
Onko sinulla hyviä vinkkejä jaettavaksi?

Minä pesen koneellisen alusvaatepyykkiä noin kerran viikossa. Myönnän siis, etten itsekään noudata neuvoa "pese aina heti käytön jälkeen", paitsi urheiluliivien kanssa. Rintaliivit ovat minulla päällä 1-3 päivää, minkä jälkeen ne menevät pyykkikoriin pesua odottamaan. Pesuohjelmana tavallisille liiveille ja housuille käytän käsinpesuohjelmaa, joka pyörittää pyykkiä hyvin vähän ja antaa liota melko pitkiä aikoja. Lopuksi hyvin kevyt 400 kierroksen linkous, jotta enimmät vedet irtoavat ja sitten narulle kuivumaan. Urheiluliivit pesen käytön jälkeen muiden urheiluvaatteiden kanssa sporttiohjelmalla ilman linkousta. Ohjelman loputtua nostan urheiluliivit pois koneesta ja muu pyykki jatkaa sitten vielä pelkän linkousohjelman.

2 comments:

  1. Hei, sanoit että linkoat 400 kierroksella muut rintaliivit, mutta et urheiluliivejä. Mistä ero johtuu? Voiko aivan kaikenlaisia rintaliivejä (kaarituelliset, pitsiä sisältävät,...) todellakin lingota? Laadukkaat rintsikat ovat niin kalliita etten ole koskaan uskaltanut edes kokeilla vaan vääntänyt käsin myös konepesun jälkeen. Kuivuminen vaan on sitten hidasta kosteanpuoleisessa asunnossa. Entä voisiko rintsikoita kuivata kuivausrummun hellävaraisella/viileällä ohjelmalla (kun kuivatustilasta on pulaa)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koska pesen urkkaliivit vaatteiden kanssa, en linkoa niitä, koska muiden vaatteiden paino rasittaisi sitten turhaan liivejä. 400 kierroksen linkous on melko hellävarainen, joten olen lingonnut sekä liivit että housut, kunhan kaikki alusvaatteet ovat suojaavissa pesupusseissa. Kuivausrumpua en suosittele.

      Delete

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!