18 Apr 2012

Alusvaatesanasto - Rintaliivit, rintaliivimallit

Rintaliivejä löytyy hyvin monenlaisia malliltaan, muodoltaan ja käyttötarkoitukseltaan. Kaikkien liivimallien tarkoitus ja tehtävä on tukea rintaa ja estää rintoja hyllymästä ja hölskymästä. Joskus on vaikea vetää linjausta, mitä mallia jokin liivimalli edustaa, sillä rajat ovat varsin häilyviä, ja joitain nimityksiä käytetään toistensa synonyymeina. Yksi liivimalli voi olla myös useammasta kategoriasta esim. kaarituetut multiway plunge-liivit (kuten alempana tekstistä löytyvät Zara-rintaliivit) tai kaarituettomat täyskuppiset imetysliivit (esim. alempana Sophie-imetysliivit).

Balconette - Tällä mallilla tarkoitetaan yleisimmin liivimallia, jossa kuppien yläreuna on vaakasuora tai lähes vaakasuora. Kupit jäävät varsin avonaisiksi yläosastaan, mutta antavat silti pyöreän muodon rinnalle. Olkaimet ovat usein melko sivuilla, jolloin rintamus jää paljaaksi ja näin mahdollistaa hyvinkin anteliaiden yläosien käyttämisen tarvittaessa. Balconette- tai balcony-liivejä voidaan kuvailla myös 3/4-kuppisiksi liiveiksi.

Marylee-rintaliivit (Gorsenia) ovat
hyvä esimerkki balconette-mallisista
rintaliiveistä.
Full cup - Täyskuppisissa rintaliiveissä kuppi peittää koko rinnan. Kuppien väliin jäävä keskiosa on usein korkea ja kupit jatkuvat melko ylös olkaimille. Erittäin tukeva malli, sopii erityisesti rinnoille, jotka eivät ole enää ihan kiinteät. Olkaimet tulevat usein lähemmäs keskelle.

Charlotte-rintaliivit (Royce) ovat
kokokuppiset eli kuppi peittää koko rinnan.

Half cup - Puolikuppirintaliivit soveltuvat parhaiten pienirintaisille. Niissä kuppi on korkeintaan puolen rinnan peittävä ts. kupit peittävät juuri ja juuri nännit. Balconette- ja puolikuppiliivit voivat muistuttaa hyvin paljon toisiaan. Nämä eivät useinkaan ole parhaat mahdolliset arkiliivit vaan enemmänkin makuuhuoneen mausteeksi tarkoitetut. (Mausteisia liivejä löytyy myös täysin kupittomana sekä 1/4-kuppisena, joissa on vain pieni tukikaistale rinnan alla.)

3/4 cup - Kahden edellä mainitun eli täyskupin ja puolikupin välimuoto on luonnollisestikin 3/4-kuppinen liivi. Moni valmistaja käyttää balconette-nimitystä myös 3/4-kuppisille malleille, vaikka kuppi olisikin selkeästi ylöspäin rakentuva eikä yläosastaan avoin. Kuppi siis peittää yli puoli rintaa, mutta ei täysin koko rintaa. Tulkinnanvaraa näissä malleissa riittää: esimerkiksi Curvy Katen Romance-liivit ovat tuotekuvauksensa mukaan malliltaan balconetteliivit, kuten myös Tease Me, mutta näistä ensin mainittu malli lähempänä täyskuppista, kun taas viimeksi mainittu "oikea" balconette.


Romance (Curvy Kate)
syksyn 2012 mallistosta.

Tease Me (Curvy Kate)
syksyn 2012 mallistosta.

Imetysliivit - Malliltaan imetysliivit voivat olla millaiset tahansa balconetesta täyskuppiseen, topatut tai toppaamattomat, ja ne voivat olla kaarituetut tai kaarituettomat. Niiden erityispiirteenä on avattavat kupit, jotka osaltaan helpottavat imetystä. Kupin yläreunassa on joko klipsi tai hakanen, jolla kuppi on kiinni olkaimessa. Olkain jatkuu kupin sivulla siten, että kun kuppi on avattu, ei olkain pääse valumaan selkäpuolelle, vaan olkaimen tukinauha pitää sen paikoillaan.

Sophie-pitsiset imetysliivit (Panache)
ovat malliltaan kokokuppiset
ja niissä on avattavat kupit.

Kaarituettomat rintaliivit - Rintaliivit, joissa ei ole metallisia tukia kupin alareunassa. Kaarituettomia liivejä suositellaan esimerkiksi imetyksen alussa käytettäviksi, jotta kaarituet eivät painaisia herkkiä maitotiehyitä. Ne sopivat myös hyvin jokapäiväiseen käyttöön tai esim. rennompaan oleskeluun ja yökäyttöön.

Royce on kaarituettomien rintaliivien
valmistamiseen erikoistunut.
Luumunvärinen Darcey on
vuoden 2012 mallistosta.

Kaarituetut rintaliivit - Rintaliivit, joissa on metallinen (tai joissain tapauksissa kaarituki voi olla myös muovinen) tuki kupin alareunassa antamassa lisätukea rinnalle sekä muotoa itse rintaliiveille. Mikäli kaarituki hankaa tai hiertää, on liivikoko väärä. Kaarituellisia ei suositella käytettäväksi yöllä tai liikuntalajeissa, joissa voi tulla osumia rinnan alueelle, sillä kaarituki saattaa aiheuttaa lisäruhjeita. Kaarituetut liivit ovat nykyään suositumpia kuin kaarituettomat.

Minimizer - Malliltaan täyskuppinen liivi, joka on kaavoitettu siten, että se litistämällä saa rinnat näyttämään pienemmiltä.

Moulded - Muotoillut sileät kupit, malli voi olla melkein mikä tahansa puolikuppisesta täyskuppiseen. Kupeissa ei ole saumoja, vaan se on muotoiltu yhdestä ainoasta palasta. Tämä malli on usein myös topattu.

Kaarituettomat Hannah-imetysliiveissä
(Royce) on muotoillut, sileät ja topatut kupit.


Multiway - Monikäyttöiset liivit, joissa olkainten asentoa voi muunnella. Usein olkaimet ovat takaa irrotettavat, jolloin ne on mahdollista laittaa ristiin. Olkaimet voivat olla myös täysin irrotettavat, jolloin olkaimet voi laittaa niskan takaa halterneck-malliin, tai liivit voivat olla tarkoitettu käytettäväksi myös täysin ilman olkaimia (katso alta olkaimettomat rintaliivit).


Olkaimettomat - Rintaliivit, jotka on tarkoitettu käytettäväksi ilman olkaimia. Usein multiway-mallia, eli niissä tulee mukana muunneltavat olkaimet. Sopivat olkaimettomien juhlapukujen alle. Olkaimettomissa liiveissä tärkeää on oikeankokoinen kuppi sekä tarpeeksi napakka ympärys, jotta liivit pysyvät paikoillaan. Olkaimettomissa rintaliiveissä on usein sisäpuolella silikoninauha, joka tarraa ihoon ja näin osaltaan auttaa estää liivejä valumasta alaspäin.

Evie-rintaliivit (Panache)
ovat isorintaisille suunnitellut
olkaimettomat rintaliivit.
Plunge - Edestä syväänuurretut rintaliivit, joissa kuppien väliin jäävä keskiosa on hyvin kapea ja matala. Tällaiset liivit mahdollistavat avarien V-kaula-aukkoisten yläosien käyttämisen.

Zara (Panache)
ovat monikäyttöiset
syväänuurretut rintaliivit.
Push-up - Liivimalli, jonka tarkoitus on nostaa ja korostaa rintoja. Liiveissä on usein myös lisätäyte, jolloin rinnat näyttävät suuremmilta. Lisätäyte on usein irrotettava. Usein saatavilla vain pienissä kuppikoissa. Jotkin balconette- ja plunge-mallit voivat antaa push-up-efektiä, mutta vaikutus ei ole ihan samanlainen kuin pienirintaisille suunnitelluissa push-up-liiveissä.

Proteesiliivit - Proteesiliiveissä on joko molemmissa kupeissa tai vain toisella puolella taskut, joihin rintaproteesi asetetaan. Proteesilla korvataan leikattu rinta tai korjataan leikkauksen aiheuttamaa epäsymmetriaa.

T-shirt - T-paitaliivit ovat usein malliltaan 3/4- tai täyskuppiset, kupeistaan sileät liivit, sekä monesti myös kevyesti topatut ja koristeettomat. Nimensämukaisesti tällaiset liivit on tarkoitettu t-paitojen ja ihonmyötäisten paitojen alle, kun liivien saumat, pitsit tai muut yksityiskohdat eivät saa näkyä. Oiva valinta monien työvaatteiden alle. Kun väri on mahdollisimman lähellä ihon omaa sävyä, liivit ovat huomaamattomimmat.

Daily Boost-rintaliiveissä (Curvy Kate)
on sileät kupit, joissa litteäksi ommellut lähes
huomaamattomat saumat.

Urheilurintaliivit - Erityisesti liikuntaan tarkoitetut liivit, jotka voivat olla kaarituelliset tai kaarituettomat. Urheiluliivit ovat usein melko peittävät, jopa toppimaiset, mikä johtuu siitä, että urheiluliivien tarkoitus on tavallisia rintaliivejä paremmin tukea rintoja ja estää rintojen liikkeet, mitkä puolestaan vähentävät rintakipuja ja rintakudosvaurioita. Alla vasemmalta oikealle Enell-urheiluliivit vaaleanpunaisena (kaaritueton, toppaamaton), Roycen Impact Free-urheiluliivit harmaameleerattuna (kaaritueton, toppaamaton) sekä Panachen Sports Bra violettina (kaarituettu, topattu).

Joitain malleja jäi varmasti mainitsematta, tuleeko jotain olennaista mieleen?

Kaikkia tässä postauksessa mainittuja liivimalleja on saatavana Lumingerien valikoimasta joko tällä hetkellä tai tuotteita on tulossa myöhemmin. (Tilanne 18.4.2012)

No comments:

Post a comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!