31 Oct 2011

D-kuppi on suuri?

"A-kuppi on pieni, B normaali, C keskikokoinen tai normaali ja D suuri."

Näin lukee hyvin monien verkkokauppojen kokotaulukoissa rintaliivien kohdalla. Lähempänä totuutta olisi kuitenkin luokittelu, jossa A-C-kuppikokoja kuvailtaisiin pieniksi, D-F-kokoja keskikokoisiksi ja F-H-kokoja suuriksi. Todella suureksi poveksi voisi luokitella UK H-kupista eli EU-koon K-kuppikoosta suuremmat, sillä nämä kuppikoot ovat jo harvinaisempia.

Kuppikokohan on aina suhteessa liivien ympärysmittaan, eivätkä samalla kirjaimella merkityt kupit ole eri ympärysmitoilla samankokoiset, eli koko 65D ja 90D eivät siis ole samankokoiset, vaikka niissä on sama kirjain. Jos liivien ympärysmitta on pieni, kuppikoko saattaa kuulostaa suurelta, vaikka se ei todellisuudessa ole kovin suuri. Tämä johtuu juuri kuppikoon suhteellisuudesta itse liivikokoon eli ympärysmittaan. Koossa 65 D-kuppi on itseasiassa melko pieni tilavuudeltaan. Karkeasti kokoa voisi kuvailla reilunkokoiseksi mandariiniksi. D-kuppi ei ole kovin suuri edes vielä koossa 90D; samaa hedelmävertausta käyttäen 90D:tä voisi kuvailla isoksi appelsiiniksi tai greipiksi.

Gorsenia Carmen-rintaliivit kokoa 70D ja 90D


Mistä tämä käsitys sitten oikein tulee, että D-kuppi on jotenkin valtavan suuri? Ruokkivatko kauppojen mittataulukot tätä virheellistä harhakuvaa D-kuppikoon valtavuudesta?  Vai johtuvatko harhaluulot siitä, ettei isompia kuppikokoja useinkaan ole saatavana tai tarjolla, joten ajatellaan, että D-kupin täytyy olla todella suuri, jotta myös se kaikista uhkein ja povekkain nainenkin löytäisi tästä suppeasta kokovalikoimasta jotain itselleen. Mielestäni taulukot ovat usein harhaanjohtavia, ja yleensä niissä suositellaan liian suurta ympärysmittaa, mutta se onkin jo niin pitkä tarina, että siitä lisää toisella kertaa.

Tähän D-kuppiharhaan olen törmännyt sekä asiakkaitteni kanssa keskustellessani että omassa tuttavapiirissäni. Sovitusten kautta kuitenkin kaikki ovat huomanneet, miten vääränkokoisia liivejä ovatkaan käyttäneet. Ne vääränkokoiset, huonosti istuvat liivit saavat usein vielä rinnat näyttämään pienemmiltä, mikä myös osaltaan tukee sitä mielikuvaa omasta kehosta, että "Minä olen korkeintaan D-kokoinen." Tässä muutamia esimerkkejä, kun sovitukseen saapuneella asiakkaalla on ollut päällään D-kuppikoon liivit, ja hän on tullut hakemaan D-koon rintaliivejä, mutta sovituksessa koko on todettu vääräksi sekä ympärysmitaltaan että kupiltaan:

- EU 70D - oikea koko UK 65E / EU 65F sekä joissain malleissa myös näiden rinnakkaiskoot 60F-G
- EU 80D - oikea koko UK 75G-GG / EU 75I-J
- EU 95D - oikea koko UK 85FF / EU 85H

Tämä ei nyt tarkoita sitä, että jokaisella D-kuppia käyttävällä on päällään vääränkokoiset liivit tai että sopivampi koko olisi aina juuri tuo mainittu, vaan kyseessä on siis kolme yksittäistä, tosin melko tavallista, esimerkkiä.Yhdenkään esimerkeissä mainitun naisen povi ei kasvanut sovituksen aikana senttiäkään, vaikka kuppikoko muuttuikin näennäisesti suuremmaksi ja aakkosissa edettiin useamman kirjaimen verran. Sekä ryhti että vartalon siluetti muuttuivat paremmaksi oikeankokoisten liivien löydyttyä. Liian moni nainen käyttää ympärysmitaltaan liian suuria ja kupiltaan liian pieniä liivejä. Arviolta jopa 80 prosentilla on päällään vääränkokoiset eli huonosti istuvat liivit.

No comments:

Post a comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!