31 May 2015

Rintaliivikoulu osa 3: Liian pieni kuppikoko, näistä merkeistä tunnistat sen


Liian pieni kuppikoko voi ilmentyä hyvin monella eri tavalla. Tässä osassa rintaliivikoulua käydään läpi yleisimpiä merkkejä liian pienestä kuppikoosta.

Rintojen pursuileminen kupeista: Selkein merkki liian pienestä kuppikoosta on rintojen pursuileminen ulos kupeista. Ravisteletko rintoja kuppeihin päivän mittaa joko nykimällä kupin yläreunasta tai ravistelemalla kuppeja kaarituista? Pursuaako kupeista yli sivusta tai edestä? Tai painuuko rintaan kupin yläreunasta selkeä raja, joka näkyy vaatteiden läpi?

Ylhäältäpäin tai edestä suoraan peilistä katsottuna liian pieni kuppikoko voi näyttää kivalta, kun rinnat pusertuvat ulos kupeista, mutta sivustapäin ja vaatteiden alta näkyvät "nelitissit" ovat rumat eivätkä imartele kenenkään muotoja.

Putoilevat olkaimet: Kun kuppikoko on vähän pieni, tekee mieli jättää olkaimet löysälle, jotta rinnat eivät pursuisi yli kupeista, eikö niin? Mutta sitten liivit roikkuvat liian alhaalla, kaarituet eivät ole paikoillaan heti rintojen alla ja olkaimet valuvat ja tipahtelevat jo pienestäkin liikkeestä, koska rintojen hölskyntä saa liivitkin hölskymään päällä. Saati sitten jos yrittää kävellä tai ottaa pari juoksuaskelta, ovat olkaimet kokoajan käsivarsilla ja liivejä saa nykiä takaisin päälle. Käsi kaula-aukossa olkaimia metsästämässä, kuulostaako tutulta?

Kaarituet jäävät rintakudoksen päälle: Hankaa, painaa, puristaa. Rinnat jäävät kaaritukien alle eikä kaarituki kierrä rintakudoksen ympäri, kuten kuuluisi. Todennäköisesti parina on vielä aivan liian suuri ympärysmitta, jolloin nostaessasi kädet ylös tai liikkuessasi, rinnat valahtavat kuppien alle.

Töröttävät kaarituet: Ovatko kaarituet edestä kiinni rintakehässä vai törröttävätkö eteenpäin? Jos kaarituet eivät ole kiinni rintakehässä, se tarkoittaa, että rinnat eivät mahdu kuppeihin ja kupit eivät asetu, kuten niiden kuuluisi. Mitä tapahtuu, kun painat kaarituet keskeltä kiinni rintalastaan? Pursuileeko?

Hankaavat kaarituet: Olen kuullut useiltakin, että kaarituelliset rintaliivit hankaavat, eivätkä siksi halua käyttää kaarituettuja, mutta useimiten ongelmana on kuitenkin väärä koko. Kun ympärysmitta on liian löysä ja kuppikoko pieni, kaarituki ei istu rintakehää vasten vaan heiluu rintojen mukana liikkeessä, jolloin ne hankaavat kipeät jäljet jo lyhyessäkin ajassa. Kun kaarituet jäävät rintakudoksen päälle, ne painavat ja ahdistavat. Erityisesti imettävän tulee olla varovainen kaarituettujen liivien kanssa, sillä liian pieni kaari saattaa tukkia maitotiehyitä ja seurauksena voi olla erittäin kivulias tukos. Kaaritukien tulee istua ja pysyä paikoillaan rintakehää vasten koko matkaltaan kainalosta eteen keskelle kiertäen rintakudoksen ympäri, vaikka nostelisit käsiä, kumartelisit, ojentelisit ja kiertelisit vartaloa. Oikeankokoisena ne eivät hankaa ja hierrä ja parhaimillaan niitä ei edes huomaa.

Kuppeihin jää tyhjää, mutta silti pursuilee tai kaarituet töröttävät: Kuvittele pyöreäpohjainen kulho ja siihen päälle hieman kulhon suuta suurempi appelsiini - kun appelsiini ei mahdu kulhoon, sen pohjalle jää tyhjää, mutta osa appelsiinistä jää silti ulkopuolelle. Kulho ei siis ole liian suuri, vaikka siihen jääkin tyhjää, vaan liian pieni, eikä appelsiini mahdu kulhon pohjalle asti täyttämään sitä. Sama tapahtuu myös liian pienen kuppikoon kanssa: rinta ei yksinkertaisesti mahdu ja muotoudu täyttämään kuppia kärjestä asti, jolloin "nokkaan" jää tyhjää, mutta silti rinta pursuaa yli kupista. Kupin kärkeen jäävä tyhjä voi erehdyttää kuvittelemaan, että kuppikoko on liian pieni.

Montako näistä merkeistä tunnistit omista rintaliiveistäsi? Tuleeko sinulle mieleen vielä jotain selkeitä merkkejä liian pienestä kuppikoosta?

Seuraavassa osassa esittelen tarkemmin kuppikokomerkintöjä.

Kuva Panache Lingerie

4 May 2015

Rintaliivikoulu osa 2: Rintaliivien ympärysmitta


Rintaliivien antamasta tuesta 80-90 % tulisi tulla ympärysmitasta ja loput eli vain pieni osa rintojen painosta tulisi jäädä olkaimien varaan. Liivien ympärysmitan tulee siis olla senkokoinen, että rintaliivit pysyvät päälläsi, vaikka olkaimet eivät olisikaan paikoillaan. Enkä tarkoita tällä, että kaikkia liivejä tulisi pystyä käyttään olkaimettomana vaan, että liivien tulee pysyä päällä valumatta myös ilman olkaimia.

Pikatesti: Kokeile omien liiviesi ympärysmittaa koukkaamalla käsi alakautta selän taakse, laita sormi tai pari hakasten kohdalle ja vedä irti selästä. Kuinka kauas liivit irtoavat iholta?

Oikeankokoisissa rintaliiveissä on mukava olla. Selkäosa pysyy paikoillaan eikä sitä tarvitse ojennella päivän mittaa. Liivit istuvat napakasti päällä painamatta tai hiertämättä.
Sopiva napakkuus on sellainen, kun vedät hakasten kohdalta liivejä irti iholta, väliin tulisi mahtua korkeintaan sormienleveyden verran, mielellään hieman alle, eli tuumasta kahteen. Eli siis pikkusormi selkää vasten ja etusormi hakasia vasten, ei niin, että kämmen on litteänä selkää vasten.

Liian suuri rintaliivien ympärysmitta nousee ylös selkää pitkin.
Jos saat vedettyä liivit kauemmas iholta kuin sormienleveyden verran, on mitta liian suuri. Varmaankin suurin virhe liiviostosilla on ostaa rintaliivit löysällä ympärysmitalla sillä ajatuksella, että tarpeeksi löysät eivät hankaisi ja hiertäisi. Silloin mennään pahasti metsään: Jos liivit eivät ole napakasti kehon ympärillä, ne pääsevät liikkumaan ja pyörimään, mikä nimenomaan aiheuttaa hankausta ja kipeitä nirhaumia. Tämä on myös ehdottomasti yleisin "liivimoka".

Liian suuri ympärysmitta tuo myös muita istuvuusongelmia: selkäosa pääsee kiipeämään ylöspäin ja liivejä joutuu nykimään alas lapaluilta, ja kun ympärysmitta ei ota rintojen painoa vastaan ja anna tukea, tulee rintojen paino olkaimille, ja sitä myöten hartioille, mistä taas seuraa olkaimien putoilua, hankausta, ja ne voivat painautua ihoon todella ikävästi ja vuosien myötä tehdä jopa pysyvät kuopat olkapäihin.

Painava olkain voi pahimmillaan myös estää verenkiertoa hartia-niskaseudulla, mistä puolestaan voi seurata päänsärkyä ja lihasjumeja. Kuten jo aiemmin totesin, suurin osa rintojen painosta tulisi jäädä liivien ympäryksen varaan. Näin isoillakaan rinnoilla olkapäälle tuleva paino ei ole mahdoton, ja painotaakkaa voi vielä helpottaa valitsemalla leveäolkaimiset tai pehmustetuilla olkaimilla olevat liivit, sekä vielä erikseen ostettavilla olkainpehmusteilla, joita löytyy ainakin silikonisina ja kankaisina.

Liian kireää ympärysmittaa voi jatkaa jatkohakasilla.
Ympärysmitta ei kuitenkaan saa olla niin tiukka, että liivien ympärysmitta soi ja kiristää eikä siinä ole yhtään liikkumisvaraa. Kuvan esimerkki ei edes ole pahimmasta päästä. Liian kireissä rintaliiveissä hengittäminen on tukalaa ja liivit pureutuvat ihoon ja ylettyvät juuri ja juuri kiinni äärimmilleen venytettynä. (Huom! Älä kuitenkaan erehdy luulemaan ihopoimujen väliin ankkuroituvia liivejä liian pieniksi - jo ihan koossani 70-75 voi pehmeää rasvakudosta olla sen verran, että liivit hakevat väkisinkin paikkansa "makkaroiden" välistä.) Liian pientä ympärysmittaa voi jatkaa jatkohakasilla, jos kuppikoko on muuten sopiva, joten tämä ongelma on huomattavasti helpommin ratkaistavissa kuin edellinen eli liian löysä ympärysmitta.

Miten sinun rintaliivisi istuvat? Onko niissä ympärysmitta tarpeeksi napakka, mutta kuitenkin mukava käyttää?

Seuraavassa liivikoulun osassa käyn läpi liian pienen kuppikoon tuntomerkkejä.

Kuvat: Panache Lingerie