8 Jun 2019

Nyt se sitten sattui omalle kohdalle!

Tällaista jälkeä tulee, kun rintaliivit pesee pesukoneessa ja liivit jumiutuvat jostain syystä rummun ja luukun väliin. Olen näitä vuosien aikana nähnyt useampia tapauksia ja aina jälki on samanlainen: kangas on hankautunut puhki kaarituen tai molempien kohdalta muutaman setin matkalta. Olen myös nähnyt tapauksia, joissa kaarituet ovat jopa tummuneet hankauksen aiheuttamasta kuumuudesta.

Tässä yksi syy, miksi rintaliivejä ei kannata pestä koneessa.
Ja nyt se sitten sattui omalle kohdalle! Pesukonetta tyhjentäessä huomasin, että yksi pesupussi oli revennyt ja tiesin heti, että myös siellä olevat liivit olisivat varmasti rikkoontuneet. Ja olin aivan oikeassa: sekä pesupussi että rintaliivit olivat hankautuneet ja hiertyneet rikki ja näky oli hyvin tuttu. Pesupussi oli revennyt reilun viiden sentin matkalta. Liiveissä jälki oli hieman lyhyempi, eikä kangas ollut kulunut aivan puhki asti, joten pystyn varmaan vielä kuitenkin liivejä käyttämään. En siis ollut aivan yhtä huono-onninen kuin ylemmän kuvan punaisten liivien tapaus, jossa kaarituki pilkottaa kujastaan useamman sentin matkalta.

Näin kävi pesupussille ja yksille lempiliiveistäni huono-onnisessa konepesussa.
Moni kuvittelee, että pesupussi suojaisi rintaliivejä, mutta tosiasia on, kankainen pussi ei paljon suojaa, kun huono tuuri sattuu kohdalle. Pesupussi suojaa kyllä rintaliivejä mm. toisten rintaliivien auenneilta hakasilta. Pesupussi suojaa myös pesukonetta esimerkiksi irronneilta kaarituilta, jotta ne eivät pujahda rummun rei'istä rummun ja suoja-altaan väliin. Sinne karannut kaarituki voi aiheuttaa ikävää vahinkoa, joten erittäin tiheäsilmäinen pesupussi on varmin vaihtoehto, jos haluat valmistajien pesuohjeista ja näistä varoituksista huolimatta pestä rintaliivit pesukoneessa.

Myönnän, että en aio siirtyä kokonaan käsinpesuun, sillä se on mielestäni liian vaivalloista. Muistutan kuitenkin, että pestessäsi rintaliivejä koneessa otat aina riskin, että näinkin voi käydä! Jos aiot jatkossakin tästä "pelottelusta" huolimatta pestä rintaliivisi koneessa, tässä neuvoni konepesuun:
  • Käytä tiheäsilmäistä pesupussia: Se pitää irronneet kaarituet rummun sisäpuolella. Vältyt myös liivien hakasia tarttumasta toisiin liiveihin ja repimästä pitsejä ja muita kankaita.
  • Sulje kaikki hakaset ja irrota mahdolliset liivikorut tai irrotettavat olkaimet ennen pesua.
  • Käytä nestemäistä pesuainetta. Itse suosin Soakia, mutta mikä tahansa käsinpesuun tai hellävaraiselle pyykille esim. villapyykille tarkoitettu pesuaine käy. Myös urheiluvaatteille tarkoitettu pesuaine käy, sillä se on tehty irrottamaan likaa ja hikeä matalissakin lämpötiloissa.
  • Älä täytä pesukonetta äärimmilleen, vaan korkeintaan puolilleen ja silloinkin mielellään vain pikkupyykkiä, eli liivejä, alushousuja jne. Pesu painavien ja isojen vaatteiden kanssa täyteen tupatussa rummussa voi saada mm. kaarituet vääntymään tai irtoamaan liiveistä eikä kilojen painoisen pyykkimytyn myllytys tee hyvää herkille alusvaatemateriaaleille.
  • Annostele pesuainetta hyvin vähän! 2-3 teelusikallista riittää koneelliseen, varsinkin kun konetta ei tule pakata täyteen. 
  • Älä käytä huuhteluainetta.
  • Linkoa joko hyvin matalilla kierroksilla tai mieluiten ohita linkousjakso, puristele käsin enimmät vedet ja nostele vaatteet narulle kuivumaan. Älä kuivaa kuivausrummussa.


No comments:

Post a Comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!