10 Apr 2017

Rintaliivikoulu, osa 5: Millaiset ovat hyvät rintaliivit?

http://kupista-asiaa.blogspot.fi/search/label/Rintaliivikoulu

 Meiltä kysytään todella usein suosituksia hyvistä rintaliiveistä. Mieleni tekisi tähän kysymykseen vastata, että meillä on valikoimassamme vain hyviä rintaliivejä, ja minkä tahansa liivimallin kysyjä valitseekin, ne ovat varmasti hyvät rintaliivit. Mutta ihan näin yksiselitteistähän rintaliivien ostaminen ei ole. Vaikka meillä onkin valikoimassamme laadullisesti vain hyviä rintaliivejä, niin tärkeintä on kuitenkin oikea koko. Lyhyesti voisin siis vastata, että hyvät rintaliivit ovat sellaiset, jotka ovat käyttäjälleen sopivankokoiset. Toki liivejä löytyy hyvin monenlaisia mallejakin, ja kaikki liivimallit eivät vain istu kaikille, mutta useimmiten ongelmana on kuitenkin väärä koko, ei väärä malli.

Hyvät rintaliivit ovat käyttäjälleen sopivankokoiset.
Kuva: Gorsenia
Oikeasta liivikoosta olen paasannut jo useammassakin postauksessa, mutta aihehan ei käy vanhaksi niin kauan kuin löytyy rintaliivien käyttäjiä, sillä suurimmalla osalla koko on väärä. Ja kun koko on väärä, eivät rintaliivit istu, miten niiden pitäisi, ja tästä johtuen usein myös etsitään turhaan tietynlaista liivimallia. Vastaani on tullut mm. toive saada puolikuppiset rintaliivit sillä perustelulla, että rinnat tulevat jokatapauksessa yli kupeista, joten parempi, että kuppi on sitten tarpeeksi matala, ettei rinnan yläosaan puserru ns. tuplatissit, jotka näkyvät paidan alta. Tai vastaavasti rintaliivien halutaan olevan täyskuppiset, koska rinnat muuten pullahtavat ulos kupeista. Molemmissa tapauksissa vika ei ole rintaliivien mallissa vaan koossa. Jos rinnat eivät mahdu kuppeihin ja pullahtavat ulos, on kuppikoko liian pieni.

Väärä koko on usein myös syy sille, miksi moni etsii kaarituettomia liivejä. Olen kuullut todella monta kertaa, miten "kaarituetut liivit eivät vain sovi minulle". Usein kuitenkin tilanne on se, että aiemmin ostetut, vääränkokoiset kaarituetut liivit ovat hiertäneet ja hanganneet niin pahasti, että kaaritukien on kuviteltu olevan syyllinen liiviongelmiin, kun oikeasti vika on ollut vain kuppikoossa. Virheellisesti olen kuullut jopa liiviammattilaisten suusta, ettei kaaritukien tarvitsisi istua keskeltä rintakehää vasten, tai ettei isolla kuppikoolla se ole muka edes mahdollista. Nämä molemmat väitteet ovat täyttä puppua!

Urheilurintaliivien tehtävänä on tukea rintoja.
Kuva: Panache Sport

Kaaritukien tulee ihan joka liivikoossa istua koko matkaltaan rintakehää vasten. Jos näin ei ole, ovat rintaliivit todennäköisesti sekä ympäryksestään liian isot että kupiltaan liian pienet. Oikeankokoisissa ja oikeanmallisissa kaarituetuissa liiveissä eivät kaarituet tunnu, eikä niiden todellakaan kuulu painaa, puristaa, hangata, kiristää tai tökkiä mihinkään tai ketään. Kenenkään, joka haluaa käyttää kaarituettuja rintaliivejä, ei tarvitse siirtyä kaarituettomiin vain sen takia, että kuvittelee, ettei omalle kuppikoolle ole mahdollista löytää istuvia kaariliivejä.

Sen lisäksi, että vääränkokoiset rintaliivit eivät ole millään tavalla mukavat päällä, eivät vääränkokoiset rintaliivit myöskään täytä tehtäväänsä, joka on tukea, korostaa ja muotoilla rintoja. Erimallisilla rintaliiveillä nämä tehtävät painottuvat hieman eri tavoin, esimerkiksi urheiluliivin pääasiallinen tehtävän on tukea rintoja, mutta niiltä ei niinkään odoteta muotoilua eikä varsinkaan, että ne erityisesti korostaisivat rintoja. Sensijaan juhlavammalta tai erikoisemmalta liiviltä odotetaan näyttävyyttä ja muotoa, mutta tuki voi jäädä kevyemmäksi. Kaikilla rintaliiveillä olennaista on kuitenkin, että ne istuvat käyttäjälleen oikein ja ovat oikeainkokoiset, jotta ne voivat kunnolla hoitaa niille tarkoitetun tehtävän olipa kyse sitten arki-, juhla- tai erikoisliiveistä.

Oikeankokoiset rintaliivit ovat huomaamattomat ja
niissä on miellyttävä olla vaikka koko päivän.
Kuva: Curvy Kate
On aivan turha kärsiä huonosti istuvista rintaliiveistä, sillä oikeankokoisina ne ovat varsin huomaamattomat ja mukavat päällä. Jos siis etsit hyviä rintaliivejä, tarkastele ensin nykyisiä liivejäsi ja niiden istuvuutta.
  • Hankaavatko liivisi tai tuntuvatko ne nousevan ylös selästä? 
  • Hiertävätkö kaarituet tai tökkivätkö ne kainaloihin? 
  • Sojottavatko kaaret eteenpäin tai pönköttävätkö ne ilmassa rintojen välissä? 
  • Pusertuuko kainalotissit tai tuplatissit kupin yläreunasta ja ravistelet rintoja monta kertaa päivässä takaisin kuppeihin? 
  • Tai valuvatko vaan olkaimet ja saat jatkuvasti nykkiä niitä takaisin hartioille? 
Jos vastasit yhteenkään näistä kyllä, on aika tarkistaa liivikokosi, sillä et ehkä olekaan senkokoinen, mitä olet kuvitellut.

No comments:

Post a Comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!