5 Jun 2018
Rintaliivikoulu, osa 7: Näin tunnistat hyvin istuvat rintaliivit!
Edellisen postauksen ja nimettömän kommentin innoittamana ajattelin kirjoittaa nyt, miten tunnistat oikeasti hyvin istuvat rintaliivit. Kuvituksena käytän sekä valmistajien tuotekuvia sekä omia kuviani, jotta voit oikeasti vertailla istuvuutta mallin ja ihan tavallisen pulliaisen päällä, sillä aika usein olen kuullut nurinaa siitä, että kyllähän ne rintaliivit mallin päällä istuvat ja näyttävät hyvältä, mutta eivät liivit näytä samalta tavallisen ihmisen päällä. Tai että kyllähän ne pienelle povelle tai silikonirinnalle istuvat, mutta eivät isommassa koossa. Oma kuppikokoni on näissä esimerkkikuvien liiveissä L, N ja O (eli UK-mitoituksen K-kuppi), joten kyllä rintaliivit voivat istua hyvin ja olla tukevat myös isolla kuppikoolla ja luomurinnoilla.
1. Kaarituet
Kaaritukien tulee istua koko matkaltaan rintakehää vasten ja niiden tulee olla välittömästi rinnan juuressa ja kiertää rinnan ympäri.
Kaarituki ei saa jäädä rinnan päälle tai painaa rintakudosta, ei keskeltä, alta eikä sivulta. Jos näin käy, on kuppikoko joko liian pieni, tai tarvitset liivin, jossa on leveämpi kaarituki. (Tämä olisi jo kokonaan oma aiheensa, mutta mainitsen nyt vain lyhyesti, että kaikki rinnat ovat erilaisia, ja rinnan juuri voi olla kapea tai leveä, matala tai korkea. Jos olet jotain tästä keskivaiheilta, eivät kaarituet yleensä aiheuta erityisiä ongelmia. Jos taas rintasi on jompaakumpaa ääripäätä, voi sopivanmallisen liivin löytäminen olla hieman haasteellista, mutta ei mahdotonta, sillä esimerkiksi meiltä löytyy valikoimasta yli kymmenen eri liivivalmistajan liivejä, joista toiset käyttävät selkeästi leveämpää mitoitusta, toiset kapeampaa. Itselleni sopivat pääsääntöisesti kapeahkot ja keskivertoleveät kaarituet, kuten nyt esimerkiksi Panachen kapeammat mallit Jasmine (yllä) sekä Gorseniat ja Nessat (alla). Mutta jatketaan tästä aiheesta toiste lisää...)
2. Kuppikoko
Sopiva kuppikoko ei purista, kiristä eikä kuppiin jää myöskään tyhjää.
On paljon yleisempää, että kuppikoko on liian pieni kuin liian suuri. Liian suuren kuppikoon tunnistaa siitä, että kupin yläreunaan jää tyhjää. Kuppiin voi jäädä myös tyhjää kupin alaosaan tai kupin päähän, mikä puolestaa on merkki liian pienestä kuppikoosta, mikä on monelle yllätys! Selkein merkki liian pienestä kuppikoosta on ns. nelitissit, eli kupin yläreunasta pursuaa ja kupin reuna puristuu rintaan niin, että kahden pyöreän rinnan sijaan etumuksessa on neljä muhkuraa. Lue lisää liian pienen kuppikoon tunnusmerkeistä Rintaliivikoulun kolmannesta osasta. >>
3. Ympärysmitta
Ei liian tiukka, ei liian löysä.
Kumpikaan ääripää ei ole mukava. Ympärysmitan tulisi selän puolelta venytettynä irrota korkeintaan sormienleveyden verran iholta, eli karkeasti noin viitisen senttiä. Jos ympärysmitassa ei ole yhtään joustoa, tulee liikkumisesta ja istumisesta ahdistavaa ja liivit painavat käytössä. Harva tosin käyttää liian tiukkaa ympärysmittaa, ja sen voikin korjata esimerkiksi rintaliivien hakasten jatkopalalla, jos kuppikoko on muuten sopiva. Sen sijaan suurimmalla osalla ympärysmitta on liian löysä. Moni ajattelee, että ympärysmitta on sitä mukavampi, mitä löysempi se on, mutta käytössä kuitenkin liian löysä ympärysmitta aiheuttaa vain lisää epämukavia liiviongelmia. Kun ympärysmitta on liian löysä, eivät liivit tue, joten rinnat hölskyvät liikkeessä. Selkäosan noustessa ylöspäin, etuosa valuu alaspäin, joten rinnat roikkuvat liiveistä huolimatta. Ja kun liivi ei ole ankkuroituna kehon ympärille, se pääsee liikkumaan, mistä seuraa se, että kaarituet alkavat hiertää, liiviä pitää nykiä selkäpuolelta takaisin paikoilleen, olkaimet valuvat alas hartioilta ja olo on varmasti kaikinpuolin epämukava.
Ympärysmitan suhteen olen aina neuvonut mittaamaan pehmeällä räätälinmitalla ensin napakan mitan rinnan alta - siis heti siitä rinnan juuresta, ei pallean päältä tai vyötäröltä. Ympärysmitasta voi vähentää noin 10% ja sitten pyöristää lähimpään viiteen (5) senttiin, sillä rintaliivikoot menevät 5 cm välein. Esimerkiksi oma mittani rinnan alta on noin 82 cm. Moni rintaliivitaulukko ehdottaisi minulle kokoa 80, joka on minulle käytössä kuitenkin liian löysä. Mutta vähentämällä mitasta sen ~10% (eli 82-8=74) saadaan pyöristämällä 75. Ja tämä on liivikoko, jota useimmiten käytänkin. Reilummin mitoitetuissa liiveissä kokoni voi olla myös 70. Vielä helpompi tapa on vain pyöristää oma mitta alaspäin lähimpään liivikokoon (eli minun tapauksessani 80:een) ja sitten valita 1-2 kokoa pienempi eli mitallani 82 joko 75 tai 70. Näistä on hyvä lähteä sovittaessa liikkeelle, niin ei tule ostaneeksi liian löysää ympärysmittaa.
Ja jos sinulla on siellä nyt rintaliivit, joiden ympärysmittaa aloita pohtimaan, niin kokeile vaikka peilin edessä sivuttain seuraavaa: koukkaa käsi alakautta sekän taakse, laita peukalo hakasten kohdalta liivien alle ja vedä ulospäin. Kuinka paljon ympärysmitta nousee irti selästä? Jos yli sormiesi leveden verran, kokeile ensi kerralla ainakin yhtä kokoa pienempää ympärysmittaa.
4. Olkaimet
Olkaimien tehtävä on pitää ja nostaa kupit lopulliseen muotoonsa. Niiden tehtävä ei ole kannatella koko rinnan painoa, vaan se on kehon ympäri ankkuroidun ympärysmitan tehtävä. Siispä jo kolmen aiemman kohdan tulee olla kohdallaan (heh heh), jotta olkainten oikealla kireydellä on merkitystä.
Jos kuppikoko on liian pieni, sitä kompensoidaan usein liian löysillä olkaimilla. Tällöin kuitenkin kuppi valuu alaspäin, kupin nokka nyökkää alaspäin ja kupin muoto muuttuu teräväksi. Olkaimia kiristäessä rinta alkaa pursuta yli kupista.
Jos taas kuppi on liian suuri, sitäkin voi kompensoida kirimällä olkaimet todella tiukalle. Hyvin hyvin harva tosin käyttää liian suurta kuppia, enkä tähän ilmiöön ole oikeastaan koskaan kohdannut muualla kuin huonosti otetuissa tuotekuvissa, kun malli onkin ollut pienempi kuin kuvattavana olevan liivin mallikappale, mutta kuva on kuitenkin ollut pakko ottaa.
Liian pienen ympärysmitan kanssa olkainten kireys ei usein ole ongelma, ellei kuppikoossa ole ongelmaa. Sen sijaan liian suuri ympärysmitta aiheuttaa todella paljon olkainongelmia, ja näissä moni erehtyy luulemaan, että liivimalli on väärä. Ja tästä syystä esimerkiksi suositaan tai suositellaan isorintaiselle kokokuppista mallia, jotta rinta ei pursuaisi yli kupista, mutta vika ei siis ole mallissa, vaan koossa. Liian isolla ympärysmitalla liivi ei ole ankkuroituna paikalleen, mistä syystä liivit liikkuvat kehon ympärillä, hiertävät ja hankaavat, ja kun liivit eivät tue, rinnat pääsevät hölskymään ja hyllymään. Mitä isompi kuppikoko, sitä isommaksi rintojen liike muuttuu. Ja tämä aiheuttaa sen, että olkaimet joka askeleella tai liikkeellä hieman nytkähtävät olkapäiltä ja jo pienenkin liikkeen jälkeen valahtavat alas olkapäiltä. Liian suurella ympärysmitalla rintojen paino tulee liiaksi olkaimille, mistä syystä olkaimet pureutuvat hartioihin ja painavat kipeästi. Ja tämä on jälleen ongelma, jota moni yrittää korjata olkainpehmusteilla tai etsimällä rintaliivejä erityisleveällä olkaimella, kun iso osa ongelmasta korjaantuisi sopivammalla liivikoolla.
Mutta eiköhän tässä ollut jo tarpeeksi pituutta taas yhdelle rintsikkapaasaukselle, eli jatketaan ensi kerralla!
Subscribe to:
Posts (Atom)