18 Apr 2012

Alusvaatesanasto - Rintaliivit, rintaliivimallit

Rintaliivejä löytyy hyvin monenlaisia malliltaan, muodoltaan ja käyttötarkoitukseltaan. Kaikkien liivimallien tarkoitus ja tehtävä on tukea rintaa ja estää rintoja hyllymästä ja hölskymästä. Joskus on vaikea vetää linjausta, mitä mallia jokin liivimalli edustaa, sillä rajat ovat varsin häilyviä, ja joitain nimityksiä käytetään toistensa synonyymeina. Yksi liivimalli voi olla myös useammasta kategoriasta esim. kaarituetut multiway plunge-liivit (kuten alempana tekstistä löytyvät Zara-rintaliivit) tai kaarituettomat täyskuppiset imetysliivit (esim. alempana Sophie-imetysliivit).

Balconette - Tällä mallilla tarkoitetaan yleisimmin liivimallia, jossa kuppien yläreuna on vaakasuora tai lähes vaakasuora. Kupit jäävät varsin avonaisiksi yläosastaan, mutta antavat silti pyöreän muodon rinnalle. Olkaimet ovat usein melko sivuilla, jolloin rintamus jää paljaaksi ja näin mahdollistaa hyvinkin anteliaiden yläosien käyttämisen tarvittaessa. Balconette- tai balcony-liivejä voidaan kuvailla myös 3/4-kuppisiksi liiveiksi.

Marylee-rintaliivit (Gorsenia) ovat
hyvä esimerkki balconette-mallisista
rintaliiveistä.
Full cup - Täyskuppisissa rintaliiveissä kuppi peittää koko rinnan. Kuppien väliin jäävä keskiosa on usein korkea ja kupit jatkuvat melko ylös olkaimille. Erittäin tukeva malli, sopii erityisesti rinnoille, jotka eivät ole enää ihan kiinteät. Olkaimet tulevat usein lähemmäs keskelle.

Charlotte-rintaliivit (Royce) ovat
kokokuppiset eli kuppi peittää koko rinnan.

Half cup - Puolikuppirintaliivit soveltuvat parhaiten pienirintaisille. Niissä kuppi on korkeintaan puolen rinnan peittävä ts. kupit peittävät juuri ja juuri nännit. Balconette- ja puolikuppiliivit voivat muistuttaa hyvin paljon toisiaan. Nämä eivät useinkaan ole parhaat mahdolliset arkiliivit vaan enemmänkin makuuhuoneen mausteeksi tarkoitetut. (Mausteisia liivejä löytyy myös täysin kupittomana sekä 1/4-kuppisena, joissa on vain pieni tukikaistale rinnan alla.)

3/4 cup - Kahden edellä mainitun eli täyskupin ja puolikupin välimuoto on luonnollisestikin 3/4-kuppinen liivi. Moni valmistaja käyttää balconette-nimitystä myös 3/4-kuppisille malleille, vaikka kuppi olisikin selkeästi ylöspäin rakentuva eikä yläosastaan avoin. Kuppi siis peittää yli puoli rintaa, mutta ei täysin koko rintaa. Tulkinnanvaraa näissä malleissa riittää: esimerkiksi Curvy Katen Romance-liivit ovat tuotekuvauksensa mukaan malliltaan balconetteliivit, kuten myös Tease Me, mutta näistä ensin mainittu malli lähempänä täyskuppista, kun taas viimeksi mainittu "oikea" balconette.


Romance (Curvy Kate)
syksyn 2012 mallistosta.

Tease Me (Curvy Kate)
syksyn 2012 mallistosta.

Imetysliivit - Malliltaan imetysliivit voivat olla millaiset tahansa balconetesta täyskuppiseen, topatut tai toppaamattomat, ja ne voivat olla kaarituetut tai kaarituettomat. Niiden erityispiirteenä on avattavat kupit, jotka osaltaan helpottavat imetystä. Kupin yläreunassa on joko klipsi tai hakanen, jolla kuppi on kiinni olkaimessa. Olkain jatkuu kupin sivulla siten, että kun kuppi on avattu, ei olkain pääse valumaan selkäpuolelle, vaan olkaimen tukinauha pitää sen paikoillaan.

Sophie-pitsiset imetysliivit (Panache)
ovat malliltaan kokokuppiset
ja niissä on avattavat kupit.

Kaarituettomat rintaliivit - Rintaliivit, joissa ei ole metallisia tukia kupin alareunassa. Kaarituettomia liivejä suositellaan esimerkiksi imetyksen alussa käytettäviksi, jotta kaarituet eivät painaisia herkkiä maitotiehyitä. Ne sopivat myös hyvin jokapäiväiseen käyttöön tai esim. rennompaan oleskeluun ja yökäyttöön.

Royce on kaarituettomien rintaliivien
valmistamiseen erikoistunut.
Luumunvärinen Darcey on
vuoden 2012 mallistosta.

Kaarituetut rintaliivit - Rintaliivit, joissa on metallinen (tai joissain tapauksissa kaarituki voi olla myös muovinen) tuki kupin alareunassa antamassa lisätukea rinnalle sekä muotoa itse rintaliiveille. Mikäli kaarituki hankaa tai hiertää, on liivikoko väärä. Kaarituellisia ei suositella käytettäväksi yöllä tai liikuntalajeissa, joissa voi tulla osumia rinnan alueelle, sillä kaarituki saattaa aiheuttaa lisäruhjeita. Kaarituetut liivit ovat nykyään suositumpia kuin kaarituettomat.

Minimizer - Malliltaan täyskuppinen liivi, joka on kaavoitettu siten, että se litistämällä saa rinnat näyttämään pienemmiltä.

Moulded - Muotoillut sileät kupit, malli voi olla melkein mikä tahansa puolikuppisesta täyskuppiseen. Kupeissa ei ole saumoja, vaan se on muotoiltu yhdestä ainoasta palasta. Tämä malli on usein myös topattu.

Kaarituettomat Hannah-imetysliiveissä
(Royce) on muotoillut, sileät ja topatut kupit.


Multiway - Monikäyttöiset liivit, joissa olkainten asentoa voi muunnella. Usein olkaimet ovat takaa irrotettavat, jolloin ne on mahdollista laittaa ristiin. Olkaimet voivat olla myös täysin irrotettavat, jolloin olkaimet voi laittaa niskan takaa halterneck-malliin, tai liivit voivat olla tarkoitettu käytettäväksi myös täysin ilman olkaimia (katso alta olkaimettomat rintaliivit).






Olkaimettomat - Rintaliivit, jotka on tarkoitettu käytettäväksi ilman olkaimia. Usein multiway-mallia, eli niissä tulee mukana muunneltavat olkaimet. Sopivat olkaimettomien juhlapukujen alle. Olkaimettomissa liiveissä tärkeää on oikeankokoinen kuppi sekä tarpeeksi napakka ympärys, jotta liivit pysyvät paikoillaan. Olkaimettomissa rintaliiveissä on usein sisäpuolella silikoninauha, joka tarraa ihoon ja näin osaltaan auttaa estää liivejä valumasta alaspäin.

Evie-rintaliivit (Panache)
ovat isorintaisille suunnitellut
olkaimettomat rintaliivit.
Plunge - Edestä syväänuurretut rintaliivit, joissa kuppien väliin jäävä keskiosa on hyvin kapea ja matala. Tällaiset liivit mahdollistavat avarien V-kaula-aukkoisten yläosien käyttämisen.

Zara (Panache)
ovat monikäyttöiset
syväänuurretut rintaliivit.
Push-up - Liivimalli, jonka tarkoitus on nostaa ja korostaa rintoja. Liiveissä on usein myös lisätäyte, jolloin rinnat näyttävät suuremmilta. Lisätäyte on usein irrotettava. Usein saatavilla vain pienissä kuppikoissa. Jotkin balconette- ja plunge-mallit voivat antaa push-up-efektiä, mutta vaikutus ei ole ihan samanlainen kuin pienirintaisille suunnitelluissa push-up-liiveissä.

Proteesiliivit - Proteesiliiveissä on joko molemmissa kupeissa tai vain toisella puolella taskut, joihin rintaproteesi asetetaan. Proteesilla korvataan leikattu rinta tai korjataan leikkauksen aiheuttamaa epäsymmetriaa.

T-shirt - T-paitaliivit ovat usein malliltaan 3/4- tai täyskuppiset, kupeistaan sileät liivit, sekä monesti myös kevyesti topatut ja koristeettomat. Nimensämukaisesti tällaiset liivit on tarkoitettu t-paitojen ja ihonmyötäisten paitojen alle, kun liivien saumat, pitsit tai muut yksityiskohdat eivät saa näkyä. Oiva valinta monien työvaatteiden alle. Kun väri on mahdollisimman lähellä ihon omaa sävyä, liivit ovat huomaamattomimmat.

Daily Boost-rintaliiveissä (Curvy Kate)
on sileät kupit, joissa litteäksi ommellut lähes
huomaamattomat saumat.

Urheilurintaliivit - Erityisesti liikuntaan tarkoitetut liivit, jotka voivat olla kaarituelliset tai kaarituettomat. Urheiluliivit ovat usein melko peittävät, jopa toppimaiset, mikä johtuu siitä, että urheiluliivien tarkoitus on tavallisia rintaliivejä paremmin tukea rintoja ja estää rintojen liikkeet, mitkä puolestaan vähentävät rintakipuja ja rintakudosvaurioita. Alla vasemmalta oikealle Enell-urheiluliivit vaaleanpunaisena (kaaritueton, toppaamaton), Roycen Impact Free-urheiluliivit harmaameleerattuna (kaaritueton, toppaamaton) sekä Panachen Sports Bra violettina (kaarituettu, topattu).





Joitain malleja jäi varmasti mainitsematta, tuleeko jotain olennaista mieleen?

Kaikkia tässä postauksessa mainittuja liivimalleja on saatavana Lumingerien valikoimasta joko tällä hetkellä tai tuotteita on tulossa myöhemmin. (Tilanne 18.4.2012)

10 Apr 2012

Alusvaatesanasto - Korsetti ja korseletti

Usein korsettia tai korselettia kysyvä asiakas ei itsekään tiedä, kumpaa hän on etsimässä, sillä näitä sanoja käytetään usein toistensa synonyymeina. Ne eivät kuitenkaan ole sama asia. Tässä lyhyet kuvaukset, mikä on korsetti ja mikä on korseletti.
 
Korsetti on luilla jämäköitetty vaate, jonka tehtävä on muotoilla kehoa ja kurveja. Korseteissa on yleisimmin joko muoviset tai metalliset luut ja niiden materiaaleina käytetään tukevia kankaita. Korsetti voi olla joko alus- tai päällysvaate, riippuen aivan käytetyistä materiaaleista. Päällysvaatteeksi tarkoitettu korsetti voi olla esim. satiinia tai silkkiä ja siinä voi olla koristeluita tai kirjailuja.

Juhlakorsetti kirjailtua satiinia
(Sophisticat - Snobz Corsets)

Vyötärökorsetti tulee vyötärölle ja sen on tarkoitus ylettyä lantiolta rintojen alle. Vyötärökorseteissa on hyvin paljon erilaisia malleja, toiset tulevat alemmas lantiolle, toiset ylemmäs jne. Niitä kuitenkin yhdistää se, että niiden tehtävä on muovata ja hoikentaa vyötäröä ja luoda upea tiimalasivartalo. Vyötärökorsetteja kutsutaan myös nimillä vyötäröliivi ja puolikorsetti. Ei pidä kuitenkaan sekoittaa tätä ns. lantioliiviin. Lantioliivillä tarkoitetaan yleensä sukkanauhaliiviä, eli lantiolle tulevaa vaatekappaletta, jossa on pidikkeet sukkia varten.

Vyötärökorsetti (Snobz Corsets)
Vyötärökorsetteja tehdään myös ns. vanhan ajan mallilla joustavista kankaista, mutta jäykillä luilla. Nämä on tarkoitettu alusvaatteiksi. Joustava vyötärökorsetti on mukava ihan arkikäytössäkin joustavan materiaalinsa ansiosta.

Talia-vyötärökorsetti
joustavasta materiaalista
sopii arkikäyttöönkin.

Rinnanylikorsetti taas tulee nimensämukaisesti rinnoille tai rintojen yli siten, että sen kanssa ei tarvitse käyttää rintaliivejä, koska se tukee myös rintoja. Korsetissa ei ole kuppeja vaan rintojen tarvitsema tila on muotoiltu korsettiin kaavoituksen avulla. Rinnanylikorsetteja kutsutaan myös täyskorseteiksi ja aidoiksi korseteiksi. Jos olet ostamassa rinnanylikorsettia ja sen materiaali on joustavaa tai siitä puuttuu nyöritys, jolla kokoa voidaan säätää, suosittelen unohtamaan sellaiset, sillä todennäköisesti se ei tule istumaan päälläsi, kuten se istuu mallin päällä tuotekuvissa.

Rinnanylikorsetti sopii
vaikkapa juhlapuvun yläosaksi
(Sophisticat - Snobz Corsets)
Korseletti on alusvaatekäyttöön tarkoitettu. Korseletit valmistetaan usein joustavista materiaaleista ja pehmeistä pitseistä. Ne ovat myös luutettuja, mutta huomattavasti kevyemmin kuin korsetit. Korseteissa on usein jopa toistakymmentä luuta ympäri korsettia, korseleteissa muutamia esim. 4-8 kappaletta. Korseletti eroaa korsetista siten, että korseletissa on kuppiosa kuten rintaliiveissäkin. Korseletti on siis oikeastaan pitkänmallinen rintaliivi. Älä kuitenkaan sekoita korselettia palleatuettuihin rintaliiveihin; ne ovat selkeästi lyhyemmät kuin korseletti, joka puolestaan ylettyy vyötärölle tai ylälantiolle. Korseletissa voi olla lisäksi esim. irrotettavat sukkanauhat tai olkaimet. Korseletteja suositellaan alusvaatteiksi esim. hää- tai juhlapukujen alle.

Korseletissa on kuppiosa kuten
rintaliiveissäkin. Korseletti on
tarkoitettu alusvaatekäyttöön.
(Panache - Evie Bridal-korseletti)

Olitpa hankkimassa korsettia tai korselettia, niin tarkista, että vaatteessa on kunnolliset metalliset esim. terässpiraaliluut. Jos siinä on muoviluut, se kannattaa unohtaa, ellet halua kertakäyttövaatetta. Muoviset luut eivät juurikaan palaudu käytön jälkeen takaisin, eli kerran taipunut luu jää siihen muotoonsa ja vaatteesta tulee käyttökelvoton - tai ainakin se ei enää istu, kuten sen kuuluisi. Metalliset luut puolestaan palautuvat alkuperäiseen muotoonsa lähes täysin. Lisäksi niiden antama tuki on parempi, jolloin vaate pystyy oikeasti muovaamaan kurvejasi eikä vain hieman siloittelemaan päältä. Metalliset luut ovat myös pidemmän päälle käytössä mukavammat, kun luihin ei jää mutkia ja taitoksia.

1 Apr 2012

Rintaliivit ja alushousut, samaa vai eri sarjaa - gallupin tulokset

Maaliskuussa kysyin, valitsetko aina rintaliivejä ostaessasi myös alushousut samaan sarjaan? Kuun aikana kyselyyn ehti blogissani vastata 128 henkilöä.

Minä olen yksi noista "Kyllä, aina!"-vastaajista, eli vain seitsemän muuta lisäkseni ostavat aina liivit ja housut samaa sarjaa. Melko usein tai silloin tällöin sarjan alushousut ostaa 45% vastaajista, eli hieman vajaa puolet. Harvoin- tai ei koskaan-vastauksia oli sama prosenttiosuus 45%.

Itse kuulun siis heihin, jotka ostavat aina alusvaatteet settinä, eli liivien kanssa pitää olla vähintään yhdet samanlaiset alushousut. Aloitellessani Lumingerieta, kuvittelin, että aika moni muukin tekee näin, mutta sain karvaasti todeta, että kaikki alusvaateostajat eivät olekaan samanlaisia.

Ensimmäiset verkkokaupan sisäänostot tein nimittäin ajatuksella, että jokainen rintaliivien ostaja ostaa vähintään yhdet housut samaa sarjaa, ja tilasin jokaisesta alusvaatesarjasta aina yhtä paljon rintaliivejä ja alushousuja. Lisäksi käytin melko paljon aikaa pohtiessani, mitä housukokoja tulee tilata ja miten paljon, jos liivejä tulee koossa esim. 65-85, että jokaiselle liivinostajalle löytyisi sitten myös sopivankokoiset alushousut. Mutta hyvin väärässä olin näiden sisäänostojen suhteen. Niinpä lopputulos oli se, että kun ensimmäiset verkkokauppaani tulleet rintaliivimallit olivat loppuunmyydyt, housuista oli vielä puolet jäljellä.

Sittemmin olen oppinut, että alaosia eli alushousuja ja sukkanauhaliivejä kannattaa tilata korkeintaan kolmasosa siitä, mitä liivejä ostetaan. Erikoisvärien tai -materiaalien kanssa sisäänostaettavien alaosien määrää voi hieman painottaa, sillä naiset ostavat koko setin yleensä vain erikoisemmista tuotteista. (Sensijaan miehet ostavat lahjaksi lähes aina koko setin, vaikka se olisikin jotain ihan perusväriä.) Perusliivien kanssa naiset harvemmin ostavat housuja samaan sarjaan, vaan mieluummin edullisia "nippupöksyjä" tai perusvärisiä perushousuja. Onneksi nykyisten tilaus- ja tuoteseurantojen ja vuosien aikana kerättyjen tilastojen avulla pystymme nykyään haarukoimaan tarkemmin, mitä kokoja menee eniten, ja painottamaan sisäänostot näiden tietojen perusteella. Ei tarvitse enää arvailla.