8 Mar 2017

Rintaliivikoulu, osa 4: Miten ostan rintaliivit netistä?


Netistä alusvaatteiden ja erityisesti rintaliivien ostaminen tuntuu monelle oudolta, pelottavalta ja kummalliselta ajatukselta. Usein perusteluina on, ettei ostosta voi sovittaa, tai että vain liivimyyjä osaa katsoa oikean koon. Itse olen huomannut, että myös rintaliivien koot aiheuttavat monelle ahdistusta, sillä monet kokevat, että liivikoot ovat ihan täyttä hepreaa.

"Mutta kun netistä ostaessa liivejä ei voi sovittaa!"

Netistä ostaessa voit ihan samalla tavalla sovittaa rintaliivit kuin kivijalkakaupastakin ostaessasi. Kotona tosin sinun ei tarvitse hikoilla neliömetrin kokoisessa kopissa ja pelätä, että joku tulee nykäisemään verhon auki juuri, kun olet siellä yläkroppa paljaana. Ihan samalla tavalla kuin voit ostaa muitakin vaatteita netistä, onnistuu myös alusvaatteiden ja rintaliivien ostaminen. Eihän mekon tai housujenkaan ostaminen aina onnistu ensimmäisellä kerralla, vaan koko saattaa olla iso tai pieni, vaikka tilaisitkin samaa kokoa, mitä yleensä käytät, ja voi olla, että joudut vaihtamaan tuotteen sopivampaan.

"Vain myyjä osaa neuvoa oikean koon. Tarvitsen ehdottomasti myyjän katsomaan, että koko on oikea."

Alusvaateliikkeestä saat asiantuntevia neuvoja liivien valintaan. Mekin pyrimme aina siihen, että jos joku pyytää meiltä neuvoja, me autamme niin kauan, että sopivat rintaliivit löytyvät. Meille on hyvin tärkeää, että myymämme liivit ovat oikeasti asiakkaallemme mieleiset ja sopivat. Olemme myös laittaneet nettisivullemme - ja minä olen kirjoitellut tähän blogiini - paljon ohjeita siitä, miten rintaliivien tulisi istua ja miten tunnistat huonosti istuvat rintaliivit. Niinpä voit myös aivan hyvin olla itse oma rintaliiviasiantuntijasi, kun tiedät sopivien rintaliivien tunnusmerkit: kaarituet paikoillaan, rinnat kauniisti kupeissa pursuilematta, ympärys napakka ja olkaimet kohdallaan.

"En ymmärrä mitään rintaliivien kokomerkinnöistä."

Lyhyesti: numerokoko kertoo rintaliivien ympärysmitan ja kirjain kuppikoon. Ympärysmitta ilmoitetaan sentteinä 5 cm välein, eli esimerkiksi 70, 75, 80 jne. ja sopiva koko on yleensä 5-10 senttiä (tai kymmenisen prosenttia) omaa mitattua kokoa pienempi. Jos siis mittasi rinnan alta on esimerkiksi 82, sopiva liivikoko on todennäköisesti 75.

Kirjain puolestaan kertoo kuppikoon, ja kuppikoko on aina suhteessa ympärysmittaan, joten siksi esimerkiksi 90D on suurempi kuin 70D sekä ympärysmitasta että myös kuppikooltaan. Ja taas kun mennään aakkosissa eteenpäin, kuppikoko kasvaa, eli 70E on suurempi kuin 70D jne.

Kokomerkintää ei kannata tuijottaa liikaa, sillä mitoitukset vaihtelevat merkeittäin. Kuitenkin, jos sinulla on yhdetkään sopivat rintaliivit, ja tiedät siitä kokosi, kannattaa sovitus uudelta merkiltä aloittaa samasta koosta. Jos sitten ympärysmitta tai kuppi ei ole sopiva, vaihdetaan niitä isompaan tai pienempään tarpeen mukaan. On aivan normaalia, että sopivia rintaliivejä eri merkeiltä voi olla kahdella eri ympärysmitalla ja kahdella-kolmella eri kuppikoolla. Eiväthän vaatteissakaan aina koot ole sentilleen samat eri brändien välillä, ja toisen vaatteen L-koko voi olla pieni, kun toisessa sama kokomerkintä onkin liian suuri.

"Netistä ostettuja alusvaatteita ei voi palauttaa."

Tämä harhaluulo saa monet varmasti karttamaan alusvaatteiden ostamista netistä. Suomalaisesta verkkokaupasta ostaessasi sinulla on kuitenkin aina 14 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus käyttämättömille tuotteille, ja tämä aika lasketaan siitä, kun olet vastaanottanut tuotteet. Tuon ajan kuluessa sinun tulee ilmoittaa myyjälle aikomuksestasi palauttaa tuotteet, ja huolehtia siitä, että tuotteet ovat matkalla takaisinpäin myyjälle sovitulla tavalla. (Tutustuthan siis aina myyjän tilaus- ja toimitusehtoihin!) Jos siis tulee hutiostos eikä koko ole oikea, ei sinun ole mikään pakko pitää tuotteita, vaan alusvaatteilla on ihan samanlainen palautusoikeus kuin muillakin vaatteilla. Tuotteet saa  sovittaa, kunhan ne palautuvat kauppiaalle takaisin alkuperäisessä kunnossaan. Aivan samoin kuin saat vaatekaupasta tilatessasikin sovittaa farkkuja, mekkoa tai t-paitaa, ja palauttaa, jos ne eivät ole sopivia.

Oikeankokoisissa liiveissä kaarituet istuvat rintakehää vasten,
liivit istuvat napakasti paikoillaan ja rinnat mahtuvat kuppeihin pursuilematta ja pullistelematta.

Yleisimmin kotisovitus menee näin: 

Jos olet ensi kertaa meiltä tilaamassa, kysymme sinulta muutamia kysymyksiä mm. mitä liivimerkkejä ja mitä kokoja nykyisin käytät. ja minkälaiset ovat tällä hetkellä parhaiten päällesi istuvat liivit. Lisäkysymyksillä pyrimme vielä selvittämään, onko nykyisissä liiveissäsi joitain tunnusmerkkejä väärästä koosta. Voit myös itse vapaasti kertoa, miten liivisi eivät istu tai mikä niissä ahdistaa. Esimerkiksi olkainten valuminen tai rinnan pursuileminen kupeista ovat meille selkeitä merkkejä siitä, että nykyinen kokosi ei ole oikea.

Lisäksi tietysti tarvitsemme tiedon siitä, millaista liiviä olet etsimässä. Aika usein vastaus on "kunhan löytäisin sopivat", mutta kun valikoimassamme on yli 200 liivimallia, on aika tärkeää tarkentaa, etsitkö topattua vai toppaamatonta, sileää vai pitsiliiviä, kokokuppista vai avonaisempaa jne. ja millaiseen käyttöön olet liiviä ajatellut.

Kun malli ja kokoluokkasi ovat tiedossa, suosittelemme sinulle yleensä yhdessä valitusta liivimallista kahta kokoa kotisovitukseen. Kotisovitusta varten tilaat rintaliivit normaalisti verkkokaupan kautta. Kun pakettisi on saapunut, voit sovittaa liivit rauhassa ja vertailla kokojen istuvuutta. Vääränkokoiset liivit voit aina palauttaa meille palautusehtojen mukaisesti.

Kysy siis reippaasti neuvoja asiakaspalvelustamme, jos olet tilaamassa ensimmäistä kertaa, etkä ole ollenkaan varma, mitä kokoa sinun pitäisi tilata. Samoin, kun olet sovittanut tilaamasi liivit, voit pyytää neuvoja vaihtokoon valintaan.

Myös siinä tapauksessa, että olet tilannut meiltä aiemminkin, mutta olet nyt ostamassa ihan uutta liivimerkkiä, kannattaa kysyä neuvoja, sillä tiedämme melko hyvin, miten koot vaihtelevat merkkien välillä, ja voimme neuvoa sinua koon valinnassa jo ostamiesi liivien perusteella. Lue myös tuotekuvaukset - kerromme kyllä, jos tuotteessa on erityisesti poikkeava mitoitus ja ohjaamme jo valmiiksi koon valinnassa oikeaan suuntaan.

Suosittelen myös tutustumaan blogini rintaliivikoulun aiempiin osiin. Löydät niistä lisää neuvoja oikean koon etsintää.

No comments:

Post a Comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!