3 Nov 2011

Miten erilaiset rintaliivien kuppikokomitoitukset eroavat toisistaan?

Rintaliivien koko ilmoitetaan ympärysmitan numeroina sekä kuppikokoa kuvaavalla kirjaimella esimerkiksi 65D, 70J, 85FF tai 100G. Kuppikoko on aina suhteessa ympärysmittaan. Suomessa on tarjolla rintaliivejä pääasiassa kahdella eri kuppikokomitoituksella: EU- eli eurooppalaisella mitoituksella ja UK- eli englantilaisella mitoituksella.

Miten nämä kaksi mitoitusta sitten eroavat toisistaan? Pääsääntöisesti EU-koot ovat samat UK-kokojen kanssa kuppikoossa A-D, mutta D-kupista eteenpäin EU-koot ovat pienempiä ja kokoero kasvaa, mitä kauemmas aakkosissa edetään. Tämä johtuu siitä, että EU-mitoituksella käytetään suoraan aakkosia järjestyksessä D, E, F, G, H jne., kun taas UK-mitoituksessa on käytössä aakkosten välissä "tuplakirjainkoot" DD, FF, GG jne. Tärkeää on ymmärtää, että nämä tuplakoot eivät kuitenkaan ole EU-kokojen välikokoja! EU-mitoituksen E-kuppia vastaa UK-mitoituksessa DD, F-kuppi on UK-mitoituksella E jne. Eli siis käytännössä näin:

EU-kuppikoot D E F G H I J K L M N O
UK-kuppikoot D DD E F FF G GG H HH J JJ K

Vastaavuudet ja kokomerkinnät eivät valitettavasti kaikkien valmistajien kohdalla pidä täysin paikkaansa, sillä jotkin EU-mitoitusta käyttävät valmistajat saattavat soveltaa "aakkosia" ja jättää I-kirjaimen kokonaan pois, jolloin EU J-kuppi vastaakin UK G-kuppia, K-kuppi GG-kokoa jne. EU-mitoituksessa I-kirjain voi olla myös korvattu koolla HH, eli I=HH, jolloin koot menevät ...G, H, HH, J, K... jne. I-kirjainta ei haluta käyttää sen vuoksi, ettei sitä sekoitettaisi numeroon yksi. UK-mitoituksessa ei myöskään käytetä I-kirjainta, ei myöskään kokoa EE. Näiden kahden kuppikokomitoituksen lisäksi liivejä voi olla tarjolla myös amerikkalaisella US-mitoituksella, jossa D:n jälkeen tulevat koot DD, DDD tai E, F, G jne. eli se on lähinnä EU-mitoitusta.

Kuppikokomitoitusten ero on monelle EU-mitoitukseen tottuneelle yllätys, kun he tilaavat sitä omaa EU-kokoaan UK-mitoitetuista liiveistä tarkistamatta mitoituksien vastaavuutta EU-kokoihin. Esimerkiksi jos EU J-kuppisia liivejä metsästänyt tilaa UK J-kupin liivit, paketissa tuleekin EU-mitoituksen M-kuppikokoa vastaavat rintaliivit, eli kolme kuppikokoa liian suuret. Eipä ihme, jos koko ei istu. Toisaalta on ihan hauskaa näin kauppiaana, kun asiakas ilmoittaa vaihdon syyksi "liian suuret" ja kertoo, ettei hänelle ole vielä koskaan käynyt näinpäin, että liivit olisivatkin liian isot, kun yleensä ongelmana on löytää edes jokseenkin sopivat. Eli kerrankin kokoja saatavana! Samoin monia hämmästyttää, että se H-, I- tai J-kuppi, jota he ovat pitäneet suurena (yleensä myös suurimpana saatavana kuppikokona), onkin vasta keskellä liiviaakkosia, ja että kirjaimia on vielä paljon lisää. Useimpia EU-mitoituksella valmistettavia tuotemerkkejä kun ei valmisteta kuin G-K-kuppikokoihin saakka, eli harvassa ovat ne valmistajat, joilla on tarjolla L-O-kuppikokoja.

Kuvassa rintaliivejä EU- ja UK-mitoituksilla.

Kuvassa rintaliivejä EU- ja UK-mitoituksilla: UK 70FF, EU 70H, UK 70H, EU 70K ja UK 70K. Ruskeat Marrona-rintaliivit ovat Gorsenian mallistosta. Musta-valkoiset Angel-liivit ovat Curvy Katen mallistosta, kesän 2011 värissä. Yleisin virhe on tilata samaa kuppikokoa molemmilla mitoituksilla esimerkiksi H-kuppikoot, jolloin joko EU-mitoitetut ovat kolme kuppikokoa liian pienet tai UK-mitoitetut vastaavasti yhtä monta kuppikokoa liian suuret. EU 70H-kokoisen tulee siis tilata UK 70FF-kokoiset, jotta liivit vastaavat kupista toisiaan. Aika usein myös "sitä isointa mahdollista kuppikokoa" etsivät tilaavat UK-mitoituksen K-kuppikokoa huomaamatta, että se on jo neljä kokoa suurempi kuin EU-mitoituksen K-kuppikoko, johon he ovat tottuneet. Olkaapa siis tarkkana näiden kanssa, koolla on nimittäin merkitystä! Kuvassa tuo kokoero ei valitettavasti ole yhtä selvästi nähtävissä kuin luonnossa. Kuvassa siis kaksi ylintä ovat toisiaan vastaavat koot. Samoin kaksi seuraavaa liiviä ovat samankokoiset. Kokoa 70K (UK) vastaavaa EU-kokoa 70M ei tässä ruskeasta liivistä ole saatavana, joten en saanut sitä kuvaan vertailtavaksi.

Myydyimpiä liivikokomme ovat EU-mitoituksen G-K-kuppikoot eli UK-mitoituksella F-H-kuppikoot, mutta myös EU L-O-kokoja menee paljon, erityisesti UK-mitoitetuissa liiveissä, joissa näitä vastaavat kuppikoot ovat siis HH-K, ja joille nykyään löytyy onneksi jo useampia valmistajia. Käytetty kuppikokomitoitus on ilmoitettu kaikissa Lumingerie-verkkokaupan liiveissä, jotta kokovertailu olisi helpompaa. Kokojen valintaa ja tuotteiden selaamista verkkokaupoissa helpottaa, kun tietää oman kokonsa suurinpiirtein molemmilla mitoituksilla. Näin välttyy myös ikäviltä yllätyksiltä ja palautus-vaihtorumbalta.

Helppoa kokojen vertailu ei kuitenkaan ole vastaavuustaulukoista huolimatta, sillä eri valmistajien tuotteiden välillä on eroja, jopa saman valmistajan eri liivimalleissa voi olla kokoeroja, jotka johtuvat mm. erilaisista leikkauksista ja eritavoin joustavista materiaaleista. Siksi painotan taas kerran, että liivit tulee aina sovittaa! Jos tilaat liivejä netistä, suosittelen tilaamaan 2-3 kokoa samasta liivistä, jotta sinulla on vertailukoot sovitettavaksi ja löydät sen parhaiten istuvan koon. (Ja jos tilaat meiltä Lumingeriesta, niin neuvoa voi ja kannattaa aina kysyä.) Kun olet löytänyt kokosi yhdestä mallista, on jatkossa aina helpompaa tilata muita malleja ja merkkejä.

Kuppikoon lisäksi myös liivikoko eli ympärysmitta voidaan ilmoittaa eurooppalaisittain senttimetreinä tai englantilaisittain tuumakokona. Tuumakoko ei kuitenkaan ole suoraan muunnos senteistä vaan se lasketaan rinnan alusmitta tuumissa (pyöristettynä tasalukuun) ja siihen lisätään 4 tai 5 tuumaa, kummalla tulos on parillinen. Tämä kannattaa muistaa, jos shoppailee englantilaisista kaupoista. Eli täytyy muistaa sekä kuppikokomuunnos että ympärysmitan muunnos.
  • Esimerkkinä liivikoko 75 cm on tuumina 29,5 eli pyöristettynä ylöspäin 30 tuumaa. Siihen lisätään 4, jolloin saadaan 34. Tämä on siis liivikokoa 75 vastaava UK-liivikoko.
  • Kokoa 80 taas vastaa tuumakoko 36, 85 = 38, 90 = 40 jne.
Lisäksi esim. Ranskassa, Italiassa ja Australiassa on omat tapansa ilmoittaa liivien ympärysmitat, mutta jääköön nämä nyt käsittelemättä, ettei soppa mene ihan sekaisin. Näiden UK-liivikokojen kanssa hyvin moni (hepene-)alusvaatekauppa näyttää tekevän virheen, sillä erilaisia korsetteja, korseletteja ja liivisettejä myydään Suomessa UK-kokoja käyttäen, mutta kokomerkintä on ymmärretty virheellisesti vaatekooksi. Olen nähnyt mm. UK-koon 34 korselettia myytävän tätä meidän totuttua eurooppalaista vaatekokoa käyttäen vaatekokona 34, jolloin verkosta tuotteen ostanut kokee todennäköisesti pettymyksen, sillä korseletti on todennäköisesti aivan liian suuri. Vaatekokoa 34 käyttävä kun on hyvin harvoin liivikokoa 34 eli 75.

Lumingerien valikoimassa liivikoko ilmoitetaan aina senteissä, koska se on meille metriseen mittajärjestelmiin tottuneille helpointa.Tilatessasi rintaliivejä, valitse ensin oikea ympärysmitta, ja se jälkeen tarkista, kumpi kuppikokomitoitus kyseisessä liivimallissa on käytössä. Kokojen muuntotaulukkoa apuna käyttäen valitse sitten kuppikoko/-koot, jotka vastaavat toisiaan.

No comments:

Post a comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!