2 Jul 2012

Rintaliivien värjääminen kotona

Oletko koskaan ajatellut, että rintaliivitkin voisi värjätä? Aina ei ole pakko tyytyä mustaan ja valkoiseen, ja vanhatkin jo vähän väriään menettäneet liivit voivat saada uuden elämän, jos materiaali muuten on vielä kuosissaan.

Kokeilin valkoisten liivien värjäämistä pinkiksi. Värinä Dylonin käsin värjäykseen tarkoitettu väriaine, sävynä Deep pink. Väri oli tarkoitettu puuvillalle, pellavalle, viskoosille tai erilaisille puuvillasekoitemateriaaleille. Mitä enemmän luonnonkuitua, sitä paremmin väri tarttuu. Värjäämissäni liiveissä puuvillaa on 85%.

Valkoiset rintaliivit menossa värjättäväksi.
 Värjäykseen käyttämäni tarvikkeet:
 • Dylon käsinvärjäykseen tarkoitettua väriä, sävy Deep pink
 • ruokasuolaa
 • litran metallimitta
 • ruokalusikka
 • pyykinpesuainetta käsinpesua varten
 • sekä tietysti värjättävät rintaliivit.
Dylonin väripaketissa ohjeistettiin käyttämään 1 pkt (=100g) väriainetta, 1 litra lämmintä vettä väriaineen liottamiseen, 250g suolaa sekä 6 litraa kuumaa vettä 250 grammalle värjättävää kangasta. Punnitsin värjättävät liivit, joiden paino oli 75g ja päädyin tekemään väriliuosta vain puolikkaan annoksen: eli 50g väriä, 125g suolaa ja yhteensä noin 3,5 litraa vettä (3 litraa kuumaa ja puolikas litra väriaineen liottamiseen). Tätä pienempää annosta ei varmastikaan kannata tehdä, koska väriliuoksen määrä on silloin jo niin pieni, että liivit on hankala pitää kokoajan väriliuoksessa. Värjäsin rintaliivit pesualtaassa, mutta värjäyksen voi tehdä myös isossa kattilassa tai muussa tasapohjaisessa astiassa.

Rintaliivit väriliuoksessa.
Rintaliivit olivat väriaineliuoksessa tunnin ajan, jonka aikana kääntelin niitä noin kymmenen minuutin välein. Tämän jälkeen huuhtelin rintaliivit ensin kylmällä vedellä, kunnes väriä ei enää juurikaan irronnut huuhteluveteen, ja sen jälkeen pesin vielä käsinpesua varten tarkoitetulla pyykinpesuaineella kädenlämpöisessä vedessä.

Kokeiluvärjäys oli erittäin onnistunut ja väri tarttui materiaaleihin tasaisesti. Paljon puuvillaa sisältävät liivin osat värjäytyivät tietysti paremmin. Siksi liivien kupit ovat kirkkaamman väriset kuin muu osa liiveistä. Liivien takaosa, olkaimet ja ompeleet värjäytyivät nekin tasaisesti, mutta väri jäi vaaleammaksi. Jäljelle jääneen värin käytin toisella kertaa valkoisten Impact Free-urheiluliivien värjäykseen, mutta valitettavasti niistä minulla ei ole kuvaa.
Vaaleanpunaiseksi värjätyt rintaliivit - luonnonkuituinen materiaali
on imenyt paremmin väriä itseensä kuin keinokuituiset koristenauhat
ja -ompeleet. Värjäystulos oli tasainen ja kestävä.

Värjäyksen hinnaksi tuli yhteensä kaikki tarvikkeet yhteen laskettuna noin 3 euroa, kun väriainepaketin hinta oli 4,20€ ja käytimme liivien värjäykseen ½ pakettia väriä. Dylon värejä löytyy mm. hyvinvarustetuista marketeista sekä
sekatavarakaupoista.

Vinkkejä värjäykseen:

Värjäyksessä lopputulokseen vaikuttavat aina kankaan alkuperäinen väri, siinä käytetyt materiaalit sekä värjättävän vaatteen tai kankaan kuivapaino sekä käytetyn väriliuoksen värikylläisyys.
 • Kirkkaimmat värit saat värjäämällä valkoista kangasta. Värillinen kangas muuttaa lopputuloksen sävyä, eli esimerkiksi keltaista kangasta värjätessä punaiseksi, lopputulos ei ole punainen vaan oranssi. Harmaa pohjaväri tekee väristä tummemman ja harmaaseen taittuvan ns. meleeratun. 
 • Varmista aina kyseisen väriaineen soveltuvuus valitsemallesi materiaalille. Esimerkiksi käyttämäni väri oli tarkoitettu käsinvärjäykseen luonnonkuiduille kuten puuvilla ja pellava.
 • Huomioi väriaineen riittoisuus. Esim. yhdellä paketillisella käyttämääni väriä voi värjätä korkeintaan 250g kangasta.
 • Huomioi väriliuoksen kylläisyys. Jos käytät enemmän vettä kuin väriaineen käyttöohjeissa on neuvottu, väristä tulee vaaleampi ja hailakampi.
 • Lisäksi värjättävien liivien tulee olla hyvin pestyt ennen värjäyksen aloittamista, jotta tahrat tai muut aineet eivät estä väriaineiden tarttumista. Pese siksi sekä uudet että jo käytössä olleet liivit ensin kunnolla ennen värjäystä, älä käytä huuhteluainetta.
Lisää ohjeita sekä Dylon käsivärien värikartat löydät Transmerin sivuilta. Isompien kangasmäärien värjäykseen sopivat paremmin Dylon pesukonevärit.

No comments:

Post a Comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!