10 Apr 2012

Alusvaatesanasto - Korsetti ja korseletti

Usein korsettia tai korselettia kysyvä asiakas ei itsekään tiedä, kumpaa hän on etsimässä, sillä näitä sanoja käytetään usein toistensa synonyymeina. Ne eivät kuitenkaan ole sama asia. Tässä lyhyet kuvaukset, mikä on korsetti ja mikä on korseletti.
 
Korsetti on luilla jämäköitetty vaate, jonka tehtävä on muotoilla kehoa ja kurveja. Korseteissa on yleisimmin joko muoviset tai metalliset luut ja niiden materiaaleina käytetään tukevia kankaita. Korsetti voi olla joko alus- tai päällysvaate, riippuen aivan käytetyistä materiaaleista. Päällysvaatteeksi tarkoitettu korsetti voi olla esim. satiinia tai silkkiä ja siinä voi olla koristeluita tai kirjailuja.

Juhlakorsetti kirjailtua satiinia
(Sophisticat - Snobz Corsets)

Vyötärökorsetti tulee vyötärölle ja sen on tarkoitus ylettyä lantiolta rintojen alle. Vyötärökorseteissa on hyvin paljon erilaisia malleja, toiset tulevat alemmas lantiolle, toiset ylemmäs jne. Niitä kuitenkin yhdistää se, että niiden tehtävä on muovata ja hoikentaa vyötäröä ja luoda upea tiimalasivartalo. Vyötärökorsetteja kutsutaan myös nimillä vyötäröliivi ja puolikorsetti. Ei pidä kuitenkaan sekoittaa tätä ns. lantioliiviin. Lantioliivillä tarkoitetaan yleensä sukkanauhaliiviä, eli lantiolle tulevaa vaatekappaletta, jossa on pidikkeet sukkia varten.

Vyötärökorsetti (Snobz Corsets)
Vyötärökorsetteja tehdään myös ns. vanhan ajan mallilla joustavista kankaista, mutta jäykillä luilla. Nämä on tarkoitettu alusvaatteiksi. Joustava vyötärökorsetti on mukava ihan arkikäytössäkin joustavan materiaalinsa ansiosta.

Talia-vyötärökorsetti
joustavasta materiaalista
sopii arkikäyttöönkin.

Rinnanylikorsetti taas tulee nimensämukaisesti rinnoille tai rintojen yli siten, että sen kanssa ei tarvitse käyttää rintaliivejä, koska se tukee myös rintoja. Korsetissa ei ole kuppeja vaan rintojen tarvitsema tila on muotoiltu korsettiin kaavoituksen avulla. Rinnanylikorsetteja kutsutaan myös täyskorseteiksi ja aidoiksi korseteiksi. Jos olet ostamassa rinnanylikorsettia ja sen materiaali on joustavaa tai siitä puuttuu nyöritys, jolla kokoa voidaan säätää, suosittelen unohtamaan sellaiset, sillä todennäköisesti se ei tule istumaan päälläsi, kuten se istuu mallin päällä tuotekuvissa.

Rinnanylikorsetti sopii
vaikkapa juhlapuvun yläosaksi
(Sophisticat - Snobz Corsets)
Korseletti on alusvaatekäyttöön tarkoitettu. Korseletit valmistetaan usein joustavista materiaaleista ja pehmeistä pitseistä. Ne ovat myös luutettuja, mutta huomattavasti kevyemmin kuin korsetit. Korseteissa on usein jopa toistakymmentä luuta ympäri korsettia, korseleteissa muutamia esim. 4-8 kappaletta. Korseletti eroaa korsetista siten, että korseletissa on kuppiosa kuten rintaliiveissäkin. Korseletti on siis oikeastaan pitkänmallinen rintaliivi. Älä kuitenkaan sekoita korselettia palleatuettuihin rintaliiveihin; ne ovat selkeästi lyhyemmät kuin korseletti, joka puolestaan ylettyy vyötärölle tai ylälantiolle. Korseletissa voi olla lisäksi esim. irrotettavat sukkanauhat tai olkaimet. Korseletteja suositellaan alusvaatteiksi esim. hää- tai juhlapukujen alle.

Korseletissa on kuppiosa kuten
rintaliiveissäkin. Korseletti on
tarkoitettu alusvaatekäyttöön.
(Panache - Evie Bridal-korseletti)

Olitpa hankkimassa korsettia tai korselettia, niin tarkista, että vaatteessa on kunnolliset metalliset esim. terässpiraaliluut. Jos siinä on muoviluut, se kannattaa unohtaa, ellet halua kertakäyttövaatetta. Muoviset luut eivät juurikaan palaudu käytön jälkeen takaisin, eli kerran taipunut luu jää siihen muotoonsa ja vaatteesta tulee käyttökelvoton - tai ainakin se ei enää istu, kuten sen kuuluisi. Metalliset luut puolestaan palautuvat alkuperäiseen muotoonsa lähes täysin. Lisäksi niiden antama tuki on parempi, jolloin vaate pystyy oikeasti muovaamaan kurvejasi eikä vain hieman siloittelemaan päältä. Metalliset luut ovat myös pidemmän päälle käytössä mukavammat, kun luihin ei jää mutkia ja taitoksia.

No comments:

Post a Comment

Tervetuloa mukaan keskusteluun blogissani! Tarkistan kommentit ennen julkaisua. Julkaisen kommentit joko sellaisenaan tai poistan ne, mutta en koskaan muokkaa kommentteja. Kiitos viestistäsi!

I welcome you to join in the conversation and comment on my posts. All messages are moderated, but not modified. Thanks for your message!